Nagyvilág

Elhunyt Tom Lantos

Hétfőn hajnalban elhunyt Tom Lantos amerikai kongresszusi képviselő.

A 80 éves Tom Lantos a Washingtonhoz közeli, Maryland állambeli Bethesda Haditengerészeti Kórházban halt meg.

A demokrata párti képviselő, aki a washingtoni kongresszus alsóházában a külügyi bizottság elnöke volt, januárban közölte, hogy visszavonul a politikától, mert nyelőcsőrákot diagnosztizáltak nála.


Tom Lantos 80 éves volt (Fotó: MTI)

Tom Lantos 80 éves volt (Fotó: MTI)

Az amerikai kongresszusi képviselőt a múlt héten tüntették volna ki a Magyar Köztársasági Érdemrend Nagykeresztjével, ám betegsége miatt elmaradt a ceremónia. Az eseményen George Bush amerikai elnök és Gyurcsány Ferenc miniszterelnök is részt
vett volna.

A befolyásos politikus február 1-jén töltötte
be 80. életévét, akkor még úgy nyilatkozott, hogy mandátumának hátralevő idejében
lelkesedéssel folytatja munkáját.

Tom Lantos 1981-ben lett az amerikai törvényhozás alsóházának tagja, ezt követően 14 ízben nyerte el a mandátumot Kaliforniában.

„Bízom Magyarország jövőjében”

„Csak az Egyesült
Államokban fordulhatott elő, hogy a holokauszt nincstelen túlélője, a
náciellenes földalatti mozgalom harcosa oktatást kapjon, családot
alapítson és abban a megtiszteltetésben legyen része, hogy életének
utóbbi három évtizedében a kongresszus tagjaként szolgáljon. Soha nem
leszek képes teljes mértékben kifejezni azt a mély hálát, amelyet ez
iránt a nagyszerű ország iránt érzek” – fogalmazott a politikai életből való visszavonulásának bejelentésekor.

Egyik utolsó nyilatkozatában a politikus derűlátóan vélekedett hazánk sorsával kapcsolatban. „Nagyon bízom Magyarország jövőjében. A kulcs az ország jövőjéhez
Európa jövője lesz, és nagyon derűlátó vagyok Európa jövőjét illetően” – mondta.

Bush: „Tom élő figyelmeztetés volt”

A Fehér Ház által kibocsátott közleményben Bush arról írt: Tom Lantos több mint hat évtizede vándorolt ki Amerikába, és attól kezdve azon dolgozott, hogy a világ elnyomott népeinek lehetőségük legyen szabadságban élni. „A holokauszt egyetlen olyan túlélőjeként, aki a kongresszusban valaha szolgált, Tom élő figyelmeztetés volt: sosem szabad becsukni a szemünket azoknak az ártatlanoknak a szenvedései láttán, akik gonosz emberek miatt sínylődnek” – fogalmazott az amerikai elnök.

Dana Perino, a Fehér Ház szóvivője sajtótájékoztatón jelentette be a magyar származású képviselő halálhírét. A Fehér Ház és a Capitolium előtt félárbocra eresztették a zászlókat. Nancy Pelosi, a képviselőház elnöke – aki a Tom Lantos kaliforniai, San Mateó-i kerülete melletti választókörzetből került a kongresszusba – azt mondta: a képviselő távozása „szörnyű veszteség”. Hangsúlyozta, Lantos arra használta elnökségét a külügyi bizottságban, hogy „világszerte erőt adjon az erőtleneknek, és hangot adjon azoknak, akiknek a hangját nem hallani”.

Rice szerint „amerikai hős volt”

Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter „igazi amerikai hősnek” nevezte Tom Lantost. „Nagyon drága barátom volt, lesújt a távozása” – mondta a washingtoni külügyminisztériumban újságíróknak. Rice úgy fogalmazott: Lantos megtestesítette azt, amikor valakit megfosztanak szabadságától, majd megtalálja azt és kiáll azért, hogy Amerika a szabadságot és jólétet máshol is terjessze.

Hillary Clinton volt first lady, demokrata elnökjelölt-aspiráns és férje, Bill Clinton volt elnök közös nyilatkozatban méltatta Lantos „bátor és hihetetlen életét”. „Tom tanúja volt a legszörnyűbb emberi kegyetlenségnek, és annak szentelte életét, hogy megállítsa azt” – olvasható üzenetükben. Az ugyancsak a demokrata párti elnökjelöltségre pályázó Barack Obama illinois-i szenátor is közleményben értékelte az elhunyt képviselő „igazán rendkívüli életét”, amelynek során – mint írta – soha nem ingott meg a szabadság és a zsarnoksággal szembeni ellenállás védelmében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik