Külföld

Képtelenek elnököt választani a csehek

admin
admin

2008. 02. 09. 15:51

Kudarcba fulladt a cseh államfőválasztás, miután a szombati harmadik fordulóban egyik jelölt sem szerezte meg a győzelemhez szükséges szavazatszámot. Február 15-én újra próbálkoznak.

A szombati szavazáskor az ülésteremben 278 honatya volt jelen, hárman hiányoztak. Václav Klaus ebben (a harmadik) fordulóban 139 szavazatot kapott, míg a megválasztáshoz 140 voksra lett volna szüksége. Svejnart 113 honatya támogatta. A győzelemhez az ülésteremben a szavazáskor jelen lévő honatyák egyszerű többségének a támogatását kellett volna megszereznie az egyik képviselőnek.

A kommunisták obstruáltak

Az eredményre valószínűleg döntő hatással volt, hogy a kommunista párt képviselői és szenátorai a harmadik fordulóban egyik jelöltet sem támogatták. Az ellenzéki párt nyíltan deklarált célja volt, hogy elérje az elnökválasztás megismétlését, ami sikerült is neki.

Az államfőválasztást most a jelölési procedúrával együtt meg kell ismételni.

Megingathatatlan jelöltek

Mindkét jelölt úgy nyilatkozott, hogy ha jelölik, akkor a megismételt elnökválasztáson is indul. A kommunista párt bejelentette, hogy a következő választáson saját jelöltet állít. Helyi megfigyelők szerint az első választás eredménytelensége a Jan Svejnart támogató tábor sikere.

“Természetesen megyünk tovább” – mondta újságíróknak a láthatóan csalódott Klaus. Bírálta a nyílt választási módot, ami szerinte csak arra volt jó, hogy “a pártelnökök ellenőrizhessék báránykáikat”.

Botrányos választás

Mirek Topolánek, a polgári demokrata kormányfő “botrányosnak” minősítette az elnökválasztás lefolyását. Hangsúlyozta, hogy pártja továbbra is Klaus mögött áll. “Indulatok biztosan voltak, de semmi rendkívüli nem történt” – vélte Jirí Paroubek, az ellenzéki Cseh Szociáldemokrata Párt elnöke. Arról, hogy pártja a jövőben kit fog támogatni, illetve marad-e Svejnar mellett, Paroubek nem szólt. Martin Bursík, a Zöldek Pártjának elnöke kijelentette, hogy pártja az új választásra is Svejnart kívánja jelölni.

“A második fordulóban is részt veszek. Köszönöm az eddigi nagy támogatást” – mondta újságíróknak Svejnar.

A szombati ülést a kölcsönös vádaskodások és állítólagos intrikák miatt röviddel megnyitása után néhány órára megszakították. A kormányzó Polgári Demokratikus Párt és az ellenzéki Cseh Szociáldemokrata Párt obstrukcióval, illetve azzal vádolta egymást, hogy elfogadhatatlan nyomást gyakorolnak a másik fél választóira.

Egyenlő esélyek

A két jelölt – Václav Klaus és Jan Svejnar – esélyei nagyjából kiegyenlítettek voltak. Az első két fordulóban, pénteken külön-külön szavazott a képviselőház és a szenátus, de az összesített adatok Klausnak adnak nagyobb esélyt a sikerre.

Már az első választási napot is a polgári demokraták és a szociáldemokraták közti ellenségeskedés, az indulatos vita és az obstrukciók jellemezték. A több mint 11 órás ülésből megszakításokkal ugyan, de tíz órát vett el a vita, míg a választás első két fordulóját a tanácskozás végén nem egészen egy óra alatt lebonyolították. A pénteki vita órákon keresztül arról folyt, hogy titkos, vagy nyílt szavazással válasszanak. A Klaust támogató polgári demokraták titkos, míg a Svejnart támogató oldal nyílt szavazást szorgalmazott. A parlament két háza végül is a nyílt szavazást fogadta el.

Renitens koalíciós társ

Általános a vélemény, hogy a kölcsönös támadások és vádaskodások megrontották a koalíción belüli viszont is, a legkisebb koalíciós partner, a Zöldek Pártja ugyanis hivatalosan az ellenzéki szociáldemokratákkal együtt Svejnart támogatja. A polgári demokraták körében különösen rossz néven vették, hogy Martin Bursík, a zöldek elnöke, beszédében rendkívül élesen bírálta Václav Klaust. A kereszténydemokraták megosztottak: többségük Klaust, míg a kisebbség Svejnart támogatta.

A szombati vita legfőbb témája, hogy ki kire gyakorolt elfogadhatatlan nyomást. Helyi megfigyelők a rendkívül feszült légkörrel magyarázzák, hogy három honatyát egészségügyi problémák miatt kórházba szállítottak.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Debrecen, 2015. július 30.
Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Garancsi István, a Videoton FC tulajdonosa a lelátón a labdarúgó Európa Liga-selejtezőjének harmadik fordulójában játszott Debreceni VSC - Rosenborg mérkőzésen a debreceni Nagyerdei Stadionban 2015. július 30-án.
MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.