Nagyvilág

Biztonságban vannak a pakisztáni atomfegyverek

Jól vigyáznak a pakisztáni atomfegyverekre - jelentette ki szombaton Iszlámábádban Michael Mullen tengernagy, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke, aki szerint nem kell félni, hogy azok terroristák kezére jutnak.

Pakisztán az Egyesült Államok legfőbb szövetségese a terrorizmus elleni harcban. Az ázsiai országban ugyanakkor a romló biztonsági helyzet, különösen azt követően, hogy tavaly decemberben meggyilkolták Benazir Bhutto ellenzéki vezetőt, aggodalmat kelt a nukleáris fegyverek biztonsága szempontjából.

Michael Mullen szombaton Pervez Musarraf pakisztáni elnökkel, és katonai vezetőkkel folytatott megbeszélést. Az amerikai katonai vezető találkozott Halid Kidvai nyugalmazott tábornokkal, a pakisztáni nukleáris arzenál biztonságáért felelős személlyel is. Mullen a találkozókat követő sajtóértekezletén kijelentette:” nem tart attól, hogy a (pakisztáni atom-) fegyverek terroristacsoportok kezébe kerülhetnek”.

Halid Kidvai a múlt hónapban arról számolt be, hogy Pakisztánban megsokszorozták a nukleáris létesítmények védelmét, az iszlám szélsőségeseknek nincs esélyük arra, hogy megkaparintsák az atomfegyvereket.

A Nyugatot aggasztja a mintegy 50 pakisztáni nukleáris robbanófej biztonsága, és attól tart, hogy a belpolitikai válság miatt ezek illetéktelen kezekbe kerülhetnek. Pakisztán az egyetlen olyan muzulmán ország, amelynek bevallottan atombomba van a birtokában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik