Nagyvilág

Romániát bírálta az EU

Az Európai Bizottság még mindig nem tartja kielégítőnek a korrupció elleni erőfeszítéseket és az igazságszolgáltatás reformját a két 2007-ben csatlakozott új tagállamban, Bulgáriát pedig a szervezett bűnözés elleni hatékonyabb fellépésre is sarkallja – írja a Bruxinfo.

Románia még mindig nem lép fel kellő eréllyel és következetességgel a politikai vezetőket és magas rangú tisztviselőket érintő korrupcióval szemben – állapítja meg hétfőn közzétett értékelésében az Európai Bizottság, amely az igazságszolgáltatási reformok lassuló tempója miatt is bírálja Bukarestet – közölte a Bruxinfo. Brüsszel Bulgáriával szemben sem spórol a kritikával, amely az „elitkorrupció” mellett a szervezett bűnözés elleni harcban vár kézzelfogható eredményeket Szófiától.

Az EU nem lép fel

Az Európai Bizottság a hétfőn nyilvánosságra hozott időközi jelentés negatív felhangjai ellenére sem készül jelenleg a bel- és igazságügyi védzáradék bevezetésére a két országgal szemben, amire egyébként a Bulgáriával és Romániával aláírt csatlakozási szerződés lehetőséget ad. Az EU – amely tavaly annak ellenére vette fel a két országot, hogy azok az igazságszolgáltatás, a korrupció és a szervezett bűnözés elleni harc terén egyértelműen nem feleltek meg az elvárásoknak – többek között azzal szankcionálhatna, hogy a tagállamok átmenetileg nem ismernék el a két új tagállam bíróságai által hozott ítéleteket.

Az Európai Bizottság 2007. június 27-én tette közzé az első átfogó jelentést Bulgária és Románia csatlakozás előtt tett kötelezettségvállalásainak teljesítéséről. Bukarestnek négy, Szófiának pedig hat konkrét kritériumnak kell kielégítően megfelelnie ahhoz, hogy megszűnjön a monitoring (a kritériumokat lásd alább). Brüsszel az úgynevezett együttműködési és ellenőrzési mechanizmus keretében kíséri figyelemmel a két legújabb uniós tagállam erőfeszítéseit, amelyek sikeréhez szakmai és anyagi támogatást is nyújt.

Románia: az elitkorrupció melegágya

A jelentés szerint a legnagyobb aggodalomra az úgynevezett „elitkorrupció” elleni harc ad okot, amelynek területén Romániának még nem sikerült meggyőző eredményeket felmutatnia. A bizottság más tekintetben úgy véli, hogy a nemzeti korrupcióellenes hivatal (igazgatóság) az elmúlt hat hónapban jó eredményességgel működött, amit az is jelez, hogy 2007 júniusa és novembere között 64 különböző ügyben 148 korrupcióval gyanúsított személy ellen emeltek vádat. A bíróságok ugyanezen idő alatt első fokon 31 ítéletet hoztak 54 vádlottal szemben, míg 31 esetben végleges ítélet született.

A Bizottság ugyanakkor aggályosnak tartja a büntetőeljárási törvény román parlament által történt módosítását, ami véleménye szerint kedvezőtlenül hatna a bűnügyekben indított nyomozások hatékonyságára és a tagállamokkal közösen folytatott nyomozásokat, és végső soron a terrorizmus elleni fellépést és a határokon átnyúló bűncselekmények kivizsgálását is negatívan befolyásolná.

A csatlakozási szerződés értelmében az EU a bolgár és a román belépést követő 3 éven belül három területen alkalmazhat védzáradékokat (bel- és igazságügy, az általános gazdasági és specifikus belső piac). Ezeken túl átmeneti időszakokkal is távol tarthatják az egységes piactól az EU állat- és növényegészségügyi és élelmiszerbiztonsági előírásainak nem megfelelő bolgár és román termékeket, mint amilyen jelenleg az élő sertés és a sertéshúsból készült termékek exportjának tilalma a sertéspestis gyakori előfordulása miatt. Végezetül az EU az agrártámogatások egy bizonyos részének a kifizetését is felfüggesztheti, ha a két ország nem képes az előírt módon működtetni az egységes igazgatási és ellenőrzési rendszert (IACS). Ennek veszélye végül tavaly év végén elhárult Románia feje felől, miután úgy tűnik sikerült kiküszöbölni a legkirívóbb hiányosságokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik