Nagyvilág

Bevezetné az iszlám jogot a brit egyházfő

Az anglikán egyház első számú vallási méltósága, a Canterbury érsek „elkerülhetetlennek” nevezte az iszlám jog, a saría „egyes elemeinek” elismertetését a brit jogrendszerben. Válaszul a brit sajtóban olyan vélemény is megjelent, hogy Rowan Williams kijelentése „a terrorizmus győzelme”. A kijelentést a miniszterelnök és az Angliában élő muszlimok legnagyobb szervezete is visszautasította.

Canterbury érseke a legfőbb angol-walesi bírói fórum, a Royal Courts of Justice előtt tartott előadásában „igazságszolgáltatási pluralizmusról” beszélt, amelyben a muszlim lakosság egyes jogviták rendezésére választhatná akár a világi, akár a Nagy-Britanniában egyébként régóta létező saríabíróságokat is. Ez utóbbiak döntéseinek nincs kötelező hatálya a brit jogban.

Az érsek hangsúlyozta, hogy természetesen nem a saría „szélsőséges büntetési formáinak” meghonosítására gondol. Érvelésének ez a része azonban teljesen elsikkadt a felháborodás hangzavarában, és a világszerte 70 millió hívőt számláló anglikán világunió egyébként köztiszteletben álló, komoly társadalmi megbecsültségnek örvendő vallási vezetőjét példátlanul heves támadások érték a brit sajtóban.

A terrorizmus győzelme?

A legolvasottabb brit tömeglap, a The Sun pénteken azt írta, hogy Williams „rendkívüli kijelentései hatalmas propagandadiadalt jelentenek a több évszázados brit életforma felszámolására szövetkező szélsőségeseknek”. A lap szerint Canterbury érseke „tálcán kínálta a győzelmet” az al-Kaida terrorszervezetnek.

A mértékadó The Times kommentárja szerint is „súlyos hibát követett el” a canterburyi érsek a saría elemeinek meghonosításáról tett kijelentéseivel. A vezető konzervatív brit napilap „elképesztőnek” nevezte az anglikán vezető kijelentéseit, és ezt írta: nem az a lényeg, hogy Williams az iszlám vallási jog milyen mértékű alkalmazását szeretné látni, hanem az, hogy Nagy-Britanniában minden állampolgárra vonatkozik a törvény előtti egyenlőség.

Az angliai muszlimok is visszautasították

A kommentár szerint az érseknek az az érvelése, hogy bizonyos kulturális és vallási környezetben más szabályok alkalmazása tűnik helyénvalónak, nem jogalap arra, hogy állampolgárok egy csoportja mentesüljön a brit parlament által lefektetett törvények hatálya alól.

Williams kijelentéseit már azok elhangzása után határozott közleményben utasította vissza Gordon Brown miniszterelnök szóvivője, gyakorlatilag példátlan konfliktust jelezve a brit kormány és az államvallásnak számító anglikán egyház között, amelynek világi vezetője és egyszemélyi letéteményese a Rómával történt szakítás óta a mindenkori brit uralkodó. Még a Brit Muszlim Tanács – az 1,6 milliós brit muszlim közösség legnagyobb szervezete – is azt közölte, hogy tagjainak zöme elveti a saría alkalmazását, és a testület soha nem is vette napirendjére a kérdést.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik