Nagyvilág

Újabb terrorellenes intézkedések a légiközlekedésben

Az Európai Unió ki akarja terjeszteni az unión kívüli légiutasok biometrikus adatfelvételét, valamint az Egyesült Államok után Ausztráliával is meg akar állapodni a légiutasok személyi adatainak továbbításáról.

Franco Frattini igazságügyi és biztonsági kérdésekben illetékes európai bizottsági alelnök a jövő héten kívánja előterjeszteni újabb határrendészeti javaslatcsomagját. Egyebek közt azt tervezi, hogy listát vezetnének az unióba légi úton érkező, illetve onnan távozó nem uniós állampolgárokról. Ezt össze kívánja kötni azzal, hogy általánossá tennék az európai repülőtereken a biometrikus adatok ellenőrzését is a repülőjáratokra való bejelentkezéskor. Jelenleg a frankfurti, a londoni (Heathrow), valamint a stockholmi repülőtéren van biometrikus adatellenőrzés.

A még formálódó tervek szerint a nem uniós országbeli légiutasokról 19 fajta személyi adatot kellene felvenni, internetes adatgyűjtő lap kitöltésével, legkevesebb 24 órával a tervezett indulás előtt. Ezeket az adatokat 13 évig tárolnák.

Emellett az unió azt is tervbe vette, hogy terrorellenes együttműködési megállapodást köt Ausztráliával, amelynek alapján megosztanák Canberrával az EU-ból légi úton oda induló utasok személyi adatait.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik