Nagyvilág

Patthelyzet Belgrádban

Szerbiában súlyos kormányválság van: se a kormány, se a parlament nem működik. Miközben szakértők, a második vonalba tartozó politikusok arról vitáznak, hogy ki kezdte a törvényhozó és végrehajtó hatalom intézményeinek megbénítását, a főszereplők hallgatnak.

A régóta érlelődő krízist közvetlenül az robbantotta ki, hogy Kostunica az EU tervezett koszovói szerepvállalására hivatkozva Szerbia unióhoz való közeledésének lefékezését követelte, amibe az EU-tagság reményével, az “európai úton” haladással kampányoló, vasárnap újjáválasztott Tadic elnök nem mehetett bele.

A miniszterelnök ez után rendkívüli parlamenti ülést és azon a Koszovóba missziót küldeni akaró EU elítélését követelte, de az államfő Demokrata Pártjából kikerült házelnök azt a jövő hétre halasztotta, jelezve, hogy a megtartása akkor sem biztos. Erre Vojislav Kostunica nem hívta össze a csütörtöki, menetrend szerinti kormányülést, amelyet pedig a kabinet 17 tagja követelt.

A “róka fogta csuka, csuka fogta róka” helyzetből három kiút kínálkozik. Az első valamilyen megállapodás Boris Tadic és Vojislav Kostunica, illetve pártjaik között. Át is lehet alakítani a kormányt, s külső erők támogatásával kisebbségi kormányzást folytatni. És ott van még az idő előtti parlamenti választás, amelyet sok szakértő szerint már május 11-én, a helyi és önkormányzati választásokkal együtt meg lehetne tartani.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik