Nagyvilág

Egyre hangosabban panaszkodnak a kubaiak

Panaszáradatba kezdett a kubai nép azt követően, hogy Raúl Castro kijelentette, hogy az emberek félelem nélkül kinyilváníthatják véleményüket a jelenlegi rendszerről anélkül, hogy szankcióktól kellene tartaniuk. A nép az internet-hozzáférés korlátozásától kezdve az utazási szabályokon át minden ellen kifogást emelt.

A héten több vezető politikus is a rendszer megváltoztatására szólított fel, köztük Abel Prieto kulturális miniszter, aki kijelentette, hogy támogatja a homoszexuálisok házasságát. A híres énekes, Silvio Rodriguez pedig a kubaiak szabad külföldre utazásáért emelte fel a hangját – írja a The New York Times.

Egy azt interneten is megjelent videofelvételen egyetemi diákok vonják kérdőre a kubai törvényhozás elnökét, Ricardo Alarcont. A diákok többek között azt kifogásolták, hogy miért valutában árulnak olyan alapvető termékeket, mint a ruhuhafélék vagy a higiéniai eszközök, amikor az állam által alkalmazott munkások kubai pesóban kapják fizetésüket, ami nagyságrendekkel kevesebbet ér a külföldi valutánál.

A diákok egyebek mellett az ellen is szót emeltek, hogy engedély nélkül nem léphetnek állami hotelekbe, és szinte lehetetlen vízumhoz jutni, bármelyik országról legyen is szó.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik