Nagyvilág

Afganisztán miatt szakadhat a NATO?

Az amerikai védelmi miniszter szerint a szövetségnek vannak olyan tagjai, amelyek nem akarnak harcolni Afganisztánban, és ezért fennáll az észak-atlanti tömb szakadásának veszélye. A NATO főtitkára nem ért ezzel egyet.

Jaap de Hoop Scheffer csütörtökön adott hangot ennek a véleményének, miután megérkezett a litván fővárosba, Vilniusba, ahol aznap megkezdődik a NATO-tagországok védelmi minisztereinek kétnapos ülése.

Két táborra szakadtak

Robert Gates amerikai védelmi miniszter szerdán Washingtonban, az amerikai szenátus fegyveres erőkkel foglalkozó bizottsága előtt arra figyelmeztetett, hogy a NATO kettészakadhat Afganisztán miatt. A miniszter szerint a szövetség két táborra válhat szét: az egyikbe azok a tagországok tartoznak, amelyek hajlandóak harcolni a közép-ázsiai országban, a másikba pedig azok, amelyek nem. Közölte, hogy a vilniusi értekezleten ismét nyomást fog gyakorolni a szervezet tagállamaira ez ügyben.

„Nem látok kétszintes szövetséget, egyetlen szövetség van” – mondta Jaap de Hoop Scheffer újságíróknak, amikor megérkezett Vilniusba, ahol Robert Gates mellett ott lesznek a NATO többi tagállamának védelmi miniszterei, köztük Szekeres Imre honvédelmi miniszter is. „Mind a 26-an ott vagyunk Afganisztánban. Jelen vagyunk Koszovóban” – utalt a NATO főtitkára a szövetség két legnagyobb béketeremtő küldetésére.

Egyetértett az amerikai védelmi miniszterrel abban, hogy szükség van további NATO-erőkre a tálib lázadók elleni harchoz, de megismételte az amerikai tárcavezetőhöz intézett korábbi felszólítását, mely szerint az ilyen felhívásokat a szövetségesekkel zárt ajtók mögött tartott tanácskozásokon kell megtenni. „Általában nem csináljuk ezt nyilvánosan” – hangsúlyozta.

A németek nem küldenek erősítést

Határozott nemmel válaszolt vilniusi érkezése után a NATO esetleges szakadásának veszélyét firtató kérdésre Franz Josef Jung német védelmi miniszter is. „Közös a felelősségünk, és azt együtt fogjuk vállalni” – mondta. Jung szerint „bölcs” döntés volt a NATO afganisztáni erőinek területi elosztása. Úgy vélekedett, hogy az Afganisztánban szolgáló, mintegy 3500 német katonának továbbra is az ország északi részén kell maradnia, amely egyébként az elmúlt évben szintén „veszélyesebbé vált”.

„Németország a maga részéről teljesítette lehetséges hozzájárulásának maximumát” – utalt Jung előző napi bejelentésére, mely szerint Berlin a nyár
folyamán egy 250 fős gyors reagálású harci egységet küld Afganisztán északi részébe a kivonandó norvég egység helyébe.

A vilniusi értekezleten a NATO védelmi miniszterei igyekeznek feloldani azt a konfliktust, amely az Afganisztán déli és keleti részében csapatokat állomásoztató országok, illetve azok között áll fenn, amelyek nem kívánnak katonákat rendelkezésre bocsátani a szóban forgó körzetekben, ahol közvetlenül ki vannak téve a tálib fegyveresek támadásainak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik