Nagyvilág

Pravda: Fico győzelme a magyar diplomácia veresége

Ha az Európai Szocialisták Pártja (ESZP) valóban megújítja a szlovák kormányfő, Robert Fico pártjának ESZP-tagságát, akkor „az Fico nagy győzelme és a magyar diplomácia veresége lesz" - írta a pozsonyi Pravda.


A lap azzal kapcsolatban tesz ilyen megállapítást, hogy az Európai Parlament szocialista frakciójának alelnöke, Hannes Swoboda kedden Pozsonyban járt, és nyilatkozataiból szinte biztosra vehető: az ESZP rövidesen „felállítja a büntetőpadról” Robert Ficot szlovák kormányfőt, az Irány-Szociáldemokrácia (Smer-SD) elnökét.

Fico pártjának ESZP-tagságát közel másfél éve azért függesztették fel, mert a szélsőséges magyarellenessége és idegengyűlölő kijelentései miatt elhíresült Ján Slota vezette Szlovák Nemzeti Párttal (SNS) alakított kormányt.

Az ESZP így akarta Ficót megregulázni az Európában szalonképtelennek minősülő Slota miatt, de bizony Fico „nem hátrált meg”, továbbra is együtt kormányoz Slotáékkal. Márpedig „a Smer ideiglenes elszigetelését főleg a magyar szocialisták kényszerítették ki” az Európai Parlamentben, amikor „nemzetközi kampányt indítottak Slota ellen, mielőtt még a száját kinyitotta volna. Strasbourg igencsak kemény feltételeket szabott Ficónak: megszabadulni Slotától és az SNS-től.”

Fico azonban kitartóbb volt az európai szocialistáknál: megtartotta Slotát, (távlatilag is) megszerezte a közvélemény nagy részének támogatását, Strasbourgot pedig meggyőzte arról, hogy az SNS korántsem olyan veszélyes, mint amilyennek láttatja magát” – így a lap.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik