Nagyvilág

Kitűzték az olasz választásokat

A minisztertanács nem sokkal azt követően döntött az időpontról, hogy Giorgio Napolitano államelnök bejelentette a törvényhozás két házának feloszlatását.

Április 13-14-re tűzte ki az előre hozott olaszországi parlamenti választások időpontját szerdán a római kormány. Az olasz voksolási szokás szerint a választás nem csak egy napig tart, hanem a minél nagyobb részvételi arány elérésének érdekében két napig, azaz vasárnap után hétfőn reggel is kinyitnak a szavazóhelyiségek, és rendszerint délután három óráig fogadják a választókat.

Romano Prodi leköszönő kormányfő szerdán megerősítette, hogy immár nem az ő vezetésével állnak csatasorba a balközép erők a törvényhozási választásokon. A jobbközép erők vezérének, várhatóan Silvio Berlusconinak, Walter Veltroni, az októberben létrejött Demokrata Párt (PD) vezetője, Róma jelenlegi főpolgármestere lesz az ellenfele.

A 68 éves Prodi indoklása szerint lehetőséget akar nyújtani az ifjabb politikusi nemzedéknek, és ezért visszalép a kormányfőjelöltségtől az 52 esztendős Veltroni javára. Elmondása szerint valakinek példát kellett mutatni, viszont teljes mértékben támogatja a PD-t.

A saját politikai jövőjét firtató kérdésre Prodi tréfálkozó hangnemben azt felelte: mostantól “nagyapa” lesz, és unokáival óhajt foglalkozni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik