Külföld

Gyerekekkel támadna az al-Kaida

admin
admin

2008. 02. 06. 20:18

Az amerikai hadsereg birtokába jutott videofelvételek szerint az al-Kaida gyerekterroristákat is kiképez Irakban.

A sajtónak szerdán Bagdadban bemutatott képsorokon állítólag tíz év körüli fiúk láthatók, amint emberrablásokat, támadásokat és házak megostromlását gyakorolják. Az AK-47 típusú gépkarabélyokkal, pisztolyokkal, rakétavetőkkel felfegyverzett gyerekek arcát símaszk takarja.

Az egyik felvételen egy szintén símaszkot viselő felnőtt vezényszavára a gyerekek egy úttorlasznál megállítanak egy kerékpárost, fejéhez pisztolyt szorítva térdre kényszerítik és túszul ejtik. Megállítanak egy gépkocsit is, elrabolják a sofőrt, miközben az utasokat fegyvereikkel sakkban tartják. Egy másik bejátszáson a melegítős, futballmezes fiúk azt tanulják, hogyan lopakodhatnak előre romok között és szóródhatnak szét, mielőtt megostromolnak egy házat és foglyul ejtik a bent lévőket, akiket ugyancsak álarcos felnőttek alakítanak. Egy helyen a mellkasukon robbanóhevedert viselő gyerekek körbe ülnek a földön és az al-Kaidát éltető jelszavakat skandálnak. Más felvételeken feltűnik egy fiatal fiú, akin öngyilkos merénylők robbanómellénye van és gépfegyverekkel pózol.

A jelenetek falusi környezetben játszódnak, több felvételt is egy közelebbről meg nem nevezett falu utcáin forgattak. “Úgy tűnik, hogy egy törzshöz tartozó családokról van szó” – mondta a képsorokat bemutató Gregory Smith ellentengernagy, amerikai katonai szóvivő.

Elmondása szerint öt videofelvételt foglaltak le 2007 december elején Dijála tartományban egy szunnita iszlamisták elleni hadművelet során, amikor amerikai katonák rajtaütöttek az iraki al-Kaida búvóhelyein. Rábukkantak egy kéziratra is, amely gyerekkatonák kiképzéséről szóló forgatókönyvhöz szolgál tanácsokkal. A forgatókönyvből a gyerekek megtudhatták volna, hogyan kell vallatni és kivégezni az áldozatokat, házilag barkácsolt robbanószerkezeteket telepíteni és orvtámadásokat végrehajtani.

Az al-Kaida beszivárgott az iskolákba is, hogy népszerűsítse eszméit. A propagandacélokat szolgáló videókkal egyszerre akartak gyerekeket toborozni és üzenetükkel Irak-szerte megnyerni az ifjúságot az al-Kaidának – tette hozzá Smith. Emlékeztetett arra, hogy két közelmúltbeli öngyilkos merényletet 15 éves fiúk követtek el, miközben egyre több a nők által végrehajtott robbantások száma is. Nyugtalanító tendenciának nevezte, hogy ilyen célra gyerekeket vesznek igénybe, bár elismerte: ebben a tárgykörben nincsenek pontos adataik.

Az iraki védelmi minisztérium szóvivője úgy foglalt állást, hogy a lefoglalt videoanyag a súlyos vereségeket elszenvedő és egyre inkább felgöngyölített iraki al-Kaida terrorhálózat kétségbeesését jelzi.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2014. március 27.
Vancsura István, a NAV megszüntetett Kiemelt Ügyek Igazgatósága RAPID ellenőrzési főosztályának volt vezetője (j) és Horváth András, volt adóhivatali dolgozó a Levegő Munkacsoport Áfabotrány: kitálal egy volt NAV-vezető címmel tartott sajtótájékoztatóján Budapesten a MagNet Házban 2014. március 27-én.
MTI Fotó: Soós Lajos

Az ember, aki legyűrte a NAV-ot és a NER-t

Kállósemjén, 2018. január 17.
Rendőrök helyszínelnek egy ukrán lajstromjelű AN-2 típusú repülőgép mellett Kállósemjén határában 2018. január 17-én. A repülőgépen 11 bevándorló jutott be Magyarország területére január 15-én este. A rendőrök jelentős erőkkel, nyomkövető kutyák és hőkamerák segítségével terepkutatást végeztek, majd rövid időn belül elfogtak három afgán és nyolc vietnami állampolgárt, akiket őrizetbe vettek.
MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Megannyi rejtély övezi a migránsszállító repülőt

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.