Nagyvilág

Gyerekekkel támadna az al-Kaida

Az amerikai hadsereg birtokába jutott videofelvételek szerint az al-Kaida gyerekterroristákat is kiképez Irakban.

A sajtónak szerdán Bagdadban bemutatott képsorokon állítólag tíz év körüli fiúk láthatók, amint emberrablásokat, támadásokat és házak megostromlását gyakorolják. Az AK-47 típusú gépkarabélyokkal, pisztolyokkal, rakétavetőkkel felfegyverzett gyerekek arcát símaszk takarja.

Az egyik felvételen egy szintén símaszkot viselő felnőtt vezényszavára a gyerekek egy úttorlasznál megállítanak egy kerékpárost, fejéhez pisztolyt szorítva térdre kényszerítik és túszul ejtik. Megállítanak egy gépkocsit is, elrabolják a sofőrt, miközben az utasokat fegyvereikkel sakkban tartják. Egy másik bejátszáson a melegítős, futballmezes fiúk azt tanulják, hogyan lopakodhatnak előre romok között és szóródhatnak szét, mielőtt megostromolnak egy házat és foglyul ejtik a bent lévőket, akiket ugyancsak álarcos felnőttek alakítanak. Egy helyen a mellkasukon robbanóhevedert viselő gyerekek körbe ülnek a földön és az al-Kaidát éltető jelszavakat skandálnak. Más felvételeken feltűnik egy fiatal fiú, akin öngyilkos merénylők robbanómellénye van és gépfegyverekkel pózol.

A jelenetek falusi környezetben játszódnak, több felvételt is egy közelebbről meg nem nevezett falu utcáin forgattak. “Úgy tűnik, hogy egy törzshöz tartozó családokról van szó” – mondta a képsorokat bemutató Gregory Smith ellentengernagy, amerikai katonai szóvivő.

Elmondása szerint öt videofelvételt foglaltak le 2007 december elején Dijála tartományban egy szunnita iszlamisták elleni hadművelet során, amikor amerikai katonák rajtaütöttek az iraki al-Kaida búvóhelyein. Rábukkantak egy kéziratra is, amely gyerekkatonák kiképzéséről szóló forgatókönyvhöz szolgál tanácsokkal. A forgatókönyvből a gyerekek megtudhatták volna, hogyan kell vallatni és kivégezni az áldozatokat, házilag barkácsolt robbanószerkezeteket telepíteni és orvtámadásokat végrehajtani.

Gyerekekkel támadna az al-Kaida 1

Az al-Kaida beszivárgott az iskolákba is, hogy népszerűsítse eszméit. A propagandacélokat szolgáló videókkal egyszerre akartak gyerekeket toborozni és üzenetükkel Irak-szerte megnyerni az ifjúságot az al-Kaidának – tette hozzá Smith. Emlékeztetett arra, hogy két közelmúltbeli öngyilkos merényletet 15 éves fiúk követtek el, miközben egyre több a nők által végrehajtott robbantások száma is. Nyugtalanító tendenciának nevezte, hogy ilyen célra gyerekeket vesznek igénybe, bár elismerte: ebben a tárgykörben nincsenek pontos adataik.

Az iraki védelmi minisztérium szóvivője úgy foglalt állást, hogy a lefoglalt videoanyag a súlyos vereségeket elszenvedő és egyre inkább felgöngyölített iraki al-Kaida terrorhálózat kétségbeesését jelzi.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik