Nagyvilág

Feloszlott az olasz parlament

Giorgio Napolitano olasz elnök feloszlatta szerdán a parlamentet, miután Romano Prodi balközép kormánya lemondani kényszerült. A volt kormányfő kijelentette: nem jelölteti magát tavasszal.

A döntés elkerülhetetlen volt a kormány bukását követően – magyarázta döntését Napolitano. A Corriere della sera című napilap szerint azonban az elnök kiemelte: tart attól, hogy a választások ilyen gyors kiírása anomáliához vezethet a törvényhozásban, és az állam kormányozhatóságára is kihatással lehet.

Az államfő kedden este tárgyalt a parlament két házának vezetőivel, Franco Marinival és Fausto Bertinottival, mert az alkotmány értelmében hozzájárulásuk nélkül nem oszlathatta volna fel a törvényhozó testületet. Az ügyvezető kormánynak kell kitűznie az előrehozott választások időpontját, amely várhatólag még a nap folyamán összeül e célból. Megfigyelők április közepi dátumot tartanak valószínűnek.

Romano Prodi miniszterelnök és balközép kormányza azért mondott le a múlt hónapban másfél éves regnálás után, mert egy kis párt kilépése nyomán a kormánykoalíció elvesztette többségét a szenátusban.

Prodi a La Repubblica című napilap információi szerint bejelentette: nem jelölteti magát tavasszal, ám munkájában továbbra is segíteni fogja pártját.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik