Nagyvilág

Visszaengedik Ficót az EU-ba?

Az Európai Szocialisták Pártja (ESZP) kész megbocsátani Robert Fico szlovák kormányfőnek, hogy másfél éve koalícióra lépett, a szélsőségesnek tartott Ján Slota vezette Szlovák Nemzeti Párttal (SNS). A felvidéki magyarok a meciari idők visszatérésétől félnek.

Az ESZP kedden Pozsonyban tárgyaló alelnökének, az osztrák Hannes
Swobodának a nyilatkozatából elemzők arra következtetnek, hogy a Smer
felfüggesztését február 14-én újratárgyaló ESZP feloldja a szankciót.

Magyar aggályok

Fico pártja az Irány-Szociáldemokrácia (Smer-SD) ESZP-tagságát
azért függesztették fel, mert koalíciót vállalt az európai szervezetek
szemében szalonképtelennek minősülő Ján Slotával, akinek kijelentéseit
sokszor szenvedélyes magyarellenessége motiválja.

A Magyar Koalíció Pártja (MKP) nem találja lelkesítőnek, hogy az európai szocialisták ismét a keblükre ölelik a Fico vezette Smer-SD–t. „Ezek után semmi akadálya nincs annak, hogy az SNS visszatérjen az 1994 és 1998 között folytatott politikájához”, amikor is Vladimír Meciar koalíciós partnereként számos magyarellenes kormányzati intézkedés fűződött a nevéhez – kommentálta a hírt Berényi József, az MKP külügyi kérdésekben illetékes alelnöke.

Az ESZP derűlátó

Swoboda kijelentette: a Smer visszavételét illetően derűlátó, a párt remélhetőleg rövidesen teljes értékű tag lesz. A politikus elítélően szólt a Magyar Koalíció Pártját (MKP) is magában foglaló szlovák parlamenti ellenzék magatartásáról. Az ellenzék ugyanis addig nem hajlandó megszavazni az európai reformszerződést, amíg Fico kormánya nem vonja vissza, vagy nem írja át a sokak szerint a szlovákiai szólásszabadságot veszélyeztető médiatörvény tervezetét.

Swoboda szerint Fico pártjában jó a légkör, ezért úgy ítéli meg, hogy a vezető szlovák kormánypárt ESZP-tagságának felújításához szükséges feltételeknek meg tud majd felelni.

Januárban Fazakas Szabolcs,európai szocialista képviselő is úgy fogalmazott, hogy nem tartható fenn örökké a szlovák Smer elleni büntetés az Európai Szocialista Pártban. A Smer az elmúlt fél évben sokszor bizonyította, hogy az európai szocialisták számára elfogadható irányt képvisel, a szlovák miniszterelnök kormányzati politikája összhangban áll a PES főbb irányvonalaival – mondta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik