Nagyvilág

Szerdán feloszlatják az olasz parlamentet

Romano Prodi lemondott olasz kormányfő szerda reggel fogja ellenjegyezni a parlament feloszlatásáról kiadandó elnöki rendeletet. Az új választásokat - a találgatások szerint - április 13-14-én írják ki.

A szerdai ellenjegyzéssel megnyílik az út a parlament feloszlatása, és az új választások kiírása előtt. Az időpontot a távozó kabinet határozza meg a feloszlatástól számított 45 és 70 napos intervallumban. Sajtóértesülések szerint a dátum április 13-14 lesz.

Giorgio Napolitano köztársasági elnök kedden külön-külön fogadta az alsó- és a felsőház elnökét: az államfő a parlamenti elnökökkel való tanácskozás után oszlathatja fel a törvényhozást. Távozóban egyik politikus sem nyilatkozott.

A balközép kormány január 24-én bukott meg. Az elnök ezután megbízást adott Franco Marini szenátusi elnöknek, hogy próbáljon meg elég támogatást gyűjteni a pártok között egy ideiglenes kormányhoz, amely egy stabilabb parlament létrejöttének céljával megreformálná a választási szabályokat.

Ez a kísérlet nem sikerült, mert a közvélemény-kutatásokat vezető jobboldal jó esélyt lát a hatalom megszerzésére a választásokon, s így nem egyezett bele az ideiglenes kormány létrehozásába.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik