Nagyvilág

Egységes EU-álláspontot vár hazánk Koszovó ügyében

Az Európai Uniónak egységes álláspontot kell képviselnie a koszovói kérdés rendezésében - jelentette ki egybehangzóan Sólyom László magyar és Georgi Parvanov bolgár köztársasági elnök.

Az államfői tárgyalásokat követő sajtótájékoztatón Sólyom László rámutatott, hogy az Európai Unió érdeke a Nyugat-Balkán problémájának megoldása. Kiemelte: az, hogy Szlovénia az EU soros elnöke, jó alkalmat teremt arra, hogy a nyugat-balkáni térség nagyobb figyelmet kapjon az unión belül. Hozzátette: Magyarország érdeke, hogy jó kapcsolatot tartson fenn Szerbiával.

A magyar államfő elmondta, hogy álláspontja szerint olyan Európai Unióra van szükség, amelynek egységes külpolitikája van. Megemlítette, hogy Magyarország volt az EU első tagállama, amely ratifikálta a lisszaboni szerződést.

Sólyom László kijelentette, hogy szükség van az unión belüli egységes energiapolitikára is. Közölte: Magyarország számít arra, hogy a Déli áramlat érinteni fogja. Parvanov Bulgária támogatásáról biztosította azt az elképzelést, hogy a tervek szerint Oroszországból kiinduló, s a Fekete-tengeren a bolgár tengerpartra érkező, Nyugat-Európába továbbvezető Déli áramlat Magyarországon is áthaladjon. Hozzátette, hogy Bulgária emellett a Nabucco-projekt megvalósítását is szorgalmazza.

A magyar köztársasági elnök sikeresnek és barátinak nevezte bolgár kollégájával folytatott megbeszélését, és megköszönte, hogy Bulgária szeretettel ápolja a magyar vonatkozású történelmi helyeket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik