Nagyvilág

Zöld utat kapott az uniós reformszerződés Franciaországban

A francia törvényhozás alsó- és felsőháza együttes ülésén a Párizs melletti Versailles-ban hétfőn nagy többséggel elfogadta azt az alkotmánymódosítást, amely ahhoz szükséges, hogy a parlament szentesítse a Lisszaboni Szerződést, azaz az Európai Unió új reformszerződését.


A nemzetgyűlési és szenátusi voksolás után az alkotmánymódosításról szóló törvénytervezet végleges szövegét 560 igen szavazattal fogadta el a kongresszus. A 181 nemmel szavazó és 152 tartózkodó ellenzéki képviselő és szenátor elsősorban a parlamenti jóváhagyás elvét ellenezte. Szerintük ugyanis népszavazással kellene elfogadtatni a Lisszaboni Szerződést Franciaországban.

Az ellenzék azt kifogásolta, hogy Nicolas Sarkozy államfő az Európai Unió Lisszabonban jóváhagyott reformszerződését a parlamenttel akarja ratifikáltatni és ezért alkotmánymódosítást kezdeményezett, miközben Franciaország a korábbi, elvetélt európai alkotmányos szerződést 2005-ben népszavazáson elutasította. Az ellenzék szerint a köztársasági elnök azért nem akar referendumot az új európai szerződésről, mert attól tart, hogy az a 2005-öshöz hasonló eredménnyel járna.

Az alkotmánymódosítás végleges elfogadását követően megnyílt az út az európai reformszerződés parlamenti ratifikálása előtt. A törvénytervezet szövegét szerdán tárgyalja a kormány és aznap délután vitatja meg a nemzetgyűlés, amelyet másnap ünnepi szavazás követ. A szenátus elé csütörtök este kerül a törvényjavaslat, így a Lisszaboni Szerződés végleges parlamenti jóváhagyása péntek virradóra várható.

A kongresszusi szavazást megelőzően baloldali, szélsőbaloldali és antiglobalista mozgalmak szervezésében több százan tüntettek a versailles-i kastély előtt és referendum kiírását követelték.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik