Nagyvilág

Tadic hálás lesz a magyaroknak

Az újjáválasztott Boris Tadic szerb államfő megállapodott a délvidéki magyar politikai erőkkel arról, hogy a jövőben erőteljesebben fogja támogatni a magyarok törekvéseit - közölte hétfőn Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke, aki üdvözölte a Demokrata Párt vezetőjének vasárnapi győzelmét.

A három párt – a VMSZ-en kívül a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége (VMDK) és a Vajdasági Magyar Demokrata Párt (VMDP) – alkotta Magyar Koalíció elnökjelöltje, aki a választás első fordulójában 93 ezer szavazatot szerzett, elmondta, hogy Tadic felvállalta a Koalíció teljes, a magyarok helyzetének jobbítását és Szerbia európai integrációját szorgalmazó választási programját, kivéve a nemzeti elvű területi autonómia támogatását.

Tadic sokat köszönhet a magyaroknak

Pásztor István szerint Boris Tadic győzelmében oroszlánrészük volt a vajdasági szavazóknak, s ezen belül a magyar választóknak, akik a Koalíció felhívására mögé álltak. A politikus azt várja, hogy a második mandátumát megkezdő államfő erőteljesebben fogja képviselni a kampányában vezérmotívumként szereplő európai irányultságot, nem lesz olyan engedékeny a nacionalisták és EU-ellenesek felé kacsingató koalíciós partnere, Vojislav Kostunica miniszterelnök iránt, mint eddig, s nem köt olyan kompromisszumokat, amelyek megkérdőjelezik Szerbia európai orientáltságát.

Páll Sándor, a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közösségének elnöke úgy fogalmazott, hogy Boris Tadic a magyar, illetve a kisebbségi szavazatoknak köszönhetően győzött. A százezer magyar szavazó jelenléte döntő volt, ha ők otthon maradnak, akkor a szerb államfőt nem választják újjá.

Megosztott szavazótábor

A politikus szerint a választás egyik fő tanulsága, hogy a szerb szavazók nagyon megosztottak, felük az egyik, felük a másik irányba húz, s ennek eredményeként nincs kellő demokratikus kapacitás a szerb választó testületben. Boris Tadic támogatói nagyon heterogén csoportot alkotnak, ott vannak köztük a G17 Plus, a Szerb Megújhodási Mozgalom, a liberális párt, a magyar, a muzulmán és más politikai erők támogatói, vagyis a több mint 50 százalék, amit a régi új elnök megszerzett, nem értelmezhető úgy, hogy ekkora az általa vezetett Demokrata Párt ereje.

Ágoston András, a Vajdasági Magyar Demokrata Párt elnöke úgy vélte, hogy tekintettel a nagy részvételi arányra, Szerbia régi-új elnöke politikailag megerősödve, igen nagy legitimitással képviselheti országában az európai utat. Ágoston valószínűnek tartotta, hogy a Demokrata Párt, amely eddig is üres ígéretekkel áltatta a vajdasági magyarokat, most sem változtat eddigi magatartásán. Sőt várható, hogy a sikeren felbuzdulva “megkísérli bedarálni a vajdasági magyar pártokat, elsősorban a Vajdasági Magyar Szövetséget, úgy, ahogy ezt a vajdasági szlovákok, románok és a szandzsáki bosnyákok esetében már megtette”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik