Nagyvilág

Sztárok dollárezrei az amerikai kampányharcban

Ha kedvenc politikusukról van szó, a hírességek nem sajnálják több ezer dollárral támogatni azok Fehér Házba jutását. Jennifer Aniston, Halle Berry, Jon Bon Jovi és Michael Douglas a demokrata jelölteket támogatja, Henry Kissinger és Arnold Schwarzenegger viszont John McCain mellett tette le az obulust.

Noha a választás napja még távol van, az elnökjelöltek már eddig is gigantikus összegeket költöttek saját maguk népszerűsítésére.

A Szövetségi Választási Bizottsághoz eljuttatott adatok alapján a sort a republikánus Mitt Romney vezeti, aki több mint 87 és fél millió dollárt tapsolt el kampánycélokra 2007. december 31-ig, őt követi a demokrata Barack Obama 85 millió, majd Hillary Clinton 80 millió dollárral. A republikánusok első embere, McCain a többiekhez képest eddig viszonylag keveset, 39 milliót költött.

A mértéktelen kampányolás némiképp érthető, a héten ugyanis 24 állam szavazói járulnak majd az urnák elé. Szakértők szerint a „Szuper Kedd” minden bizonnyal fordulatot jelent majd az eddig fej-fej mellett haladó elnökjelölt-aspiránsok ádáz küzdelmében.

Aniston Obamát, Bon Jovi Clintont támogatja

Az elnökjelöltek kampányához magánszemélyek eddig is hozzájárulhattak, a 2008-as választás azonban úgy tűnik, különösen meghozta a sztárok adományozó kedvét. A gazdagok, a befolyásosak és a híresek közül sokan nyíltan kampányolnak egy-egy jelölt mellett.

Barack Obama a színésznő Jennifer Aniston, a színes bőrű Halle Berry és Tyra Banks, a volt amerikai topmodell kedvence, mindannyian fejenként 2300 dollárral támogatták a kenyai származású szenátor kampányát. Jon Bon Jovi ugyanakkor Hillary Clintont látná szívesen az elnöki székben, és ennek 4600 dolláros adományával adott nyomatékot – olvasható a Newsmeat kampánydonorokat felsorakoztató adattárából, ahol többek között a hírességek által felajánlott pénzösszegek nagyságába tekinthetünk bele.

Szintén a demokraták híve Michael Douglas, aki Barack Obamán és Hillary Clintonon kívül a kevésbé esélyes Dennis Kuicnicnek és Bill Richardsonnak is többször juttatott 800-2300 dollárt. Douglas egyébként rendszeres adományozó, 1979 óta már majdnem 559 ezer dollárt költött e célra.

Jockey Ewing is a demokratákra tesz

A Dallas című sorozatban Jockey Ewingot játszó Larry Hagman nem választott konkrét jelöltet, 5000 dollárral támogatta a demokraták általános kampányát. Martha Stewart műsorvezető, médiaszemélyiség Hillary Clinton kampányát támogatta kétszer 2300 dollárral, Oprah Winfrey pedig Barack Obamának juttatott 2300 dollárt.

A filmrendező Jerry Bruckheimer 1983 óta mintegy 23 ezer dollárral támogatta rendszeresen az amerikai politikai kampányokat, pártfogoltjai között felváltva találunk republikánus és demokrata jelölteket is. Bruckheimer annak idején 1000 dollárral támogatta George W. Bush kampányát, az idén pedig 2600 dollárt juttatott John McCainnek.

A republikánusok jelenlegi első emberének támogatói között olyan neveket találunk, mint Colin Powel, a Bush-kormányzat volt védelmi minisztere vagy Henry Kissinger, a külügyi tárca egykori vezetője. Arnold Schwarzenegger, az eddig hezitáló kaliforniai kormányzó a napokban jelentette be, hogy szintén McCain jelöltségét támogatja, ellentétben feleségével, aki a Kennedy-klán sarjaként Barack Obama mellé állt. A politikust újító törekvései miatt sokan a „fekete JFK-ként” is emlegetik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik