Nagyvilág

Tadic marad a szerb elnök

Boris Tadic jelenlegi elnök marad Szerbia államfője a következő öt évre. Tadic hajszállal nyerte az elnökválasztást a Központi Választási Bizottság adatai szerint.


A szavazatok 98,8 százalékának összesítése szerint rendkívül szűk, alig
több mint százezer szavazatnyi előnnyel nyerte meg Boris Tadic, a
Demokrata Párt elnöke a vasárnapi szerbiai elnökválasztást. A központi választási bizottság szerint Tadic a voksok 50,57 százalékát kapta, ellenfelének, a radikális pártvezér Tomislav Nikolicnak pedig 47,71 százalék jutott.

Nikolic a tévékamerák előtt még vasárnap este elismerte a vereséget. Az elnökválasztás hivatalos végeredményét legkésőbb február hetedikéig közzé kell tenni.

A szavazás első fordulóját a rendre szélsőséges nacionalistának minősített Nikolic nyerte a szavazatok 39,99 százalékával, míg a második helyezett Tadicnak 35,39 százalékot sikerült szereznie.

EU vagy radikalizmus?

A szerbiai elnökválasztást Tadic és követői, valamint nemzetközi médiumok és európai politikusok ugyanis hiába emlegetik úgy sorozatosan, hogy döntés a fényes jövőt ígérő Európa, s az ország romlását okozó milosevici időkhöz való visszatérés között, a szerbiai átlagpolgár ezt nem feltétlenül hiszi el.

A szavazó tudja, hogy az országot nyolc éve az Európába menetelő demokrata, vagy magukat annak valló, s annak vélt politikusok vezetik. Ennek ellenére nem tudni, hogy Szerbia mikor kezdhet tárgyalni az EU-csatlakozásról, viszont állampolgárai csak nagyon nehezen utazhatnak Európába bárhova, az EU pedig épp most készül döntést hozni az ország egy részének, Koszovónak az elszakításáról.

A vajdasági magyar párt a második elnökválasztási fordulóban Tadic elnökségét támogatta; a mérsékelt szerb jelölt közel 100 ezer magyar voksot kaphatott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik