Nagyvilág

Muszlim parlamenti képviselőt hallgatott le a Scotland Yard

Lehallgatta a Scotland Yard a kormányzó brit Munkáspárt egyik muszlim képviselőjét - írta a The Sunday Times. Az ügyben azonnali vizsgálat indult.

A vezető vasárnapi brit lap beszámolója szerint a londoni rendőrség terrorellenes ügyosztálya – amelynek hatásköre az egész országra kiterjed – Sadiq Khan alsóházi Labour-képviselő és választókerülete egyik szintén muszlim, az Egyesült Államokban körözött tagjának két beszélgetését is rögzítette. Khan 2005-ben és 2006-ban kereste fel Babar Ahmadot, akivel „kényes jogi és személyes jellegű” témákat beszélt meg; a Scotland Yard a lap által látott dokumentumok szerint e két megbeszélést vette fel titokban, lehallgató készülékekkel.

Ahmad évek óta vizsgálati fogságban ül, miután – jóllehet Nagy-Britanniában nem emeltek ellene vádat – az amerikai hatóságok kiadatását kérték. A gyanú ellene az, hogy a 90-es évek végén tálib és csecsen terroristáknak adományokat gyűjtő internetes honlapot működtetett. A The Sunday Times szerint a két lehallgatott beszélgetés Ahmad Milton Keynes-i börtönének közösségi termében zajlott le. Khan a gyanúsított gyermekkori barátja, és a kiadatása elleni kampány egyik szószólója. A képviselő az ügyben találkozott a brit belügyminiszterrel, akinek egy 18 ezer aláírással ellátott, Ahmad szabadon engedését követelő petíciót is átadott.

Jack Straw igazságügy-miniszter vasárnap az ügyben vizsgálatot rendelt el. Straw közleményében leszögezte: jóllehet az adott ügy részleteit hivatalosan még nem ismeri, „teljességgel elfogadhatatlannak” tartja alsóházi képviselők beszélgetéseinek rendőrségi lehallgatását.

Ha a képviselő lehallgatásának ténye bebizonyosodik, az több mint negyven éve a legsúlyosabb ilyen jellegű rendőrségi botrány lenne Nagy-Britanniában. Az akkori munkáspárti kormányfő után Wilson-doktrinának nevezett, 1966-ban elfogadott alapelv tiltja választott parlamenti képviselők és kormánytagok beszélgetéseinek titkosszolgálati megfigyelését.

Harold Wilson különböző lehallgatási gyanúk és botrányok után személyesen tett ígéretet e tilalom meghonosítására, és jóllehet ezt azóta sem iktatták törvénybe, az egymást követő brit kormányok rendre megerősítették ezt az elvet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik