Nagyvilág

Lőtték az izraeli nagykövetséget Mauritániában

Géppisztolyokkal megtámadták péntek hajnalban Izrael mauritániai nagykövetségét. Az őrök visszalőttek, és a tűzharcban megsebesült legkevesebb egy ember, de a külképviselet alkalmazottai közül senki.


Szemtanúk különböző vallomásai szerint a támadók a diplomáciai képviselet mellett lévő éjszakai bár előtt vették elő a fegyvereiket, majd tüzet nyitottak az erődítményszerű nagykövetségi épületre. Egyes szemtanúk szerint a támadók hatan voltak, gépkocsin érkeztek, és turbánt viseltek. A külképviselet őrei viszonozták a tüzet, majd a támadók gyalog elmenekültek.

Szemtanúk 3-5 sebesültről számoltak be, akik között vannak a bár tulajdonosai, illetve egy külföldi nő. A nouakchotti kormányzó szerint a sebesült nő francia állampolgárságú. Más mauritániai tisztségviselő, hatósági személy egyelőre nem nyilatkozott az incidenssel kapcsolatban.

Néhány nappal ezelőtt több mauritániai párt felszólította a kormányt, hogy szakítsa meg az ország diplomáciai kapcsolatát Izraellel. Az északnyugat-afrikai ország egyike annak a három arab államnak (rajta kívül Egyiptom és Jordánia), amely diplomáciai kapcsolatot tart fenn a zsidó állammal.

Az izraeli külügyminisztérium szóvivője terrorcselekménynek nevezte a támadást és elítélte azt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik