Nagyvilág

A lengyeleket Amerika védi majd az oroszoktól

Lengyelország kész arra, hogy saját területén létrehozzon egy a NATO felügyelete alatt álló katonai bázist a szervezettel való szorosabb együttműködés érdekében – mondta a lengyel külügyminiszter.

Radoslaw Sikorski washingtoni látogatása alatt arról folytatott tárgyalásokat amerikai kollégájával, hogy Lengyelország milyen feltételek mellett hajlandó az Egyesült Államok által az országba telepítendő rakétapajzsot elfogadni – írja a Reuters hírügynökségre hivatkozva a The New York Times.

Az ország politkai nyomás alatt áll, számos szomszédos országtól érkezett fenyegetés arra az esetre, ha létrejönne a rakétapajzs – nyilatkozta, utalva arra, hogy Moszkva figyelmeztette Varsót: nukleáris rakétákat irányoz be lengyel célpontokra, ha az ország befogadja az amerikai rakétákat.

Ezek telepítése moszkvai álláspont szerint aláásná Oroszország nukleáris elrettentő képességét. Az Egyesült Államok szerint a tervezett amerikai rakétavédelmi pajzs, amelynek részeként Lengyelországba kerülnének az amerikai ellenrakéták, Irán és más „lator államok” esetleges rakétatámadásai ellen lenne hivatott védeni a nyugati országokat. Azaz egyáltalán nem irányulna Oroszország ellen az amerikai érvelés szerint.

Oroszország korábban felajánlotta az Egyesült Államoknak, hogy használják
közösen az Azerbajdzsánban lévő orosz katonai támaszpontot, amelyről
jól ellenőrizhető Irán területe. Moszkva feltétele, hogy Washington
szakítsa meg tárgyalásait Prágával és Varsóval.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik