Nagyvilág

Clinton és Obama kerülte a durvaságot

Hillary Clinton és Barack Obama demokrata elnökjelölt-aspiránsok a február 5-i megakedd előtti utolsó vitájukban nem törekedtek kiütéses győzelemre, kerülték a személyeskedő támadásokat, és visszafogott hangnemben vitáztak egymással a televíziós kamerák kereszttüzében csütörtök este Los Angelesben.

Clinton és Obama is tisztában van azzal, hogy az eldurvuló hangnem egyikük érdekét sem szolgálja. A CNN hírtelevízió által rendezett másfél órás vita során mindketten kiemelték, hogy nézeteikben több a hasonlóság mint a különbség. A vitának nem volt egyértelmű győztese – írja a BBC.

A két szenátor még csak fel sem emelte hangját. A találkozó szívélyesnek volt nevezhető a demokrata aspiránsok előző, dél-karolinai vitájához képest, ahol Clinton és Obama többször is ingerülten, hevesen gesztikulálva próbálta legyűrni a másikat. Az összhang azonban látszólagos: George Bush elnök hétfői uniós évértékelő beszéde előtt a washingtoni kongresszusban a két szenátor nem is üdvözölte egymást.

Barátok maradnak

“Hillary Clinton barátja voltam, és az is maradok a kampány után is” – mondta Obama, aki az első fekete elnök lenne. Clinton, aki az első nő elnök szerepére vágyik, úgy fogalmazott, hogy mindketten ugyanarra törekednek, meg akarják változtatni az országot.

A Kodak Színházban – az Oscar-díjkiosztó gála helyszínén – Clinton és Obama udvarias, ám kemény hangú vitájában az egyik fő ütközési pont az iraki háború volt. Obama hangsúlyozta: az ő helyes ítélőképességét tükrözi, hogy Clintonnal szemben kezdetektől fogva ellenezte az inváziót.

Clinton viszont azt mondta, mindig józanul mérlegelt, a tapasztalat az ő oldalán van. Clinton hangsúlyozta: Obamával ellentétben ő úgy reformálná meg az egészségügyet, hogy mindenki biztosítást kapjon, a jelenleg nem biztosított 47 millió amerikai is. Obama kiemelte, hogy elképzelése szerint bárki biztosításhoz juthatna, aki szeretne, ő a költségek csökkentését helyezi a középpontba.

Változó nézetek

Obama bírálta Clintont, amiért az az utóbbi hetekben több kérdésben változtatta álláspontját. Példaként hozta fel, hogy a New York-i szenátor asszony először ellenezte, hogy az illegális bevándorlók jogosítványt kaphassanak, most már támogatja. Clinton azzal vágott vissza, hogy ő már akkor kezdeményezte a bevándorlási törvény reformját, amikor Obama még be sem jutott a szenátusba.

Az illinois-i szenátor kifejtette: tiszteli Clinton eredményeit, de szerinte ő rendelkezik azokkal a képességekkel, amelyekre az ország következő elnökének szüksége van. Bill Clinton felesége derültséget okozva azt mondta: egy Clintonra volt szükség az első Bush után a Fehér Ház rendbetételéhez, egy újabb Clinton kell a második Bush után is. Mindketten igyekeztek megszólítani a dél-karolinai előválasztási forduló után kiesett demokrata aspiráns, John Edwards szavazóbázisát: méltatták a volt észak-karolinai szenátor bátorságát, teljesítményét, a szegények melletti kiállását.

Az eddigi előválasztások során Obama és Clinton kiegyenlített eredményt ért el: előbbi Iowában és Dél-Karolinában nyert, utóbbi New Hampshire-ben és Nevadában szerzett győzelmet. Hillary Clinton arra a kérdésre, hogy “féken tudja-e tartani” férjét, ha nyer, hiszen sokak által bírált agresszív kampányt folytatott Obama ellen, úgy felelt: “ez az én kampányom, rám fognak szavazni, az enyém lesz a felelősség”.

Együtt indulnának?

A közvetlenül egymás mellett ülő két szenátornak arra a felvetésre is válaszolni kellett: sokan álompárosnak tartják őket, elképzelhető-e, hogy együtt, elnök- és alelnökjelöltként induljanak a novemberi választáson. Egyikük sem adott egyenes választ. Obama azt mondta, ezt még korai mérlegelni, ő hozzáértő, tisztességes embereket akar kormányába, amely a nép oldalán lesz, szemben az utóbbi hét évvel. Clinton arról beszélt, hogy a Demokrata Párt egységes lesz novemberben a republikánusokkal szemben.

A vitán a film- és szórakoztató ipar több ismert sztárja, sok híres rendező, színész és művész jelen volt. A közönség soraiban feltűnt Diane Keaton, Jason Alexander, Pierce Brosnan, Rob Reiner és Stevie Wonder. Hétfőn vált ismertté, hogy Obama januárban rekordnagyságú, 32 millió dollár kampányadományt gyűjtött össze. Ekkora összeget egyetlen hónap alatt még senki nem volt képes felmutatni. Az adománygyűjtés terén Obama és Clinton a legsikeresebb, mindketten jóval 100 millió dollár feletti összegnél tartanak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik