Külföld

Államérdekből kapták el Szeva bácsit

admin
admin

2008. 01. 31. 12:08

Az orosz maffiafőnökként emlegetett, Magyarországon is járt Szeva bácsi (Szemjon Mogiljevics) őrizetbe vétele összefügghet a gázszállítások ellenőrzése terén tervezett változtatásokkal, de akár az orosz elnökválasztással – állították a Novaja Gazeta című orosz lap forrásai.

Az úgynevezett szilovikok – a fegyveres testületek és titkosszolgálatok képviselői – feltételezik, hogy Mogiljevics egyedülállóan gazdag információforrás. Sokat tud a gázszállítási konstrukciókról, és arról, miként születtek az ezekről szóló döntések.

Amennyiben a Gazprom igazgatótanácsának elnöke, Dmitrij Medvegyev első miniszterelnök-helyettes valóban államfő lesz, akkor a Mogiljevics által elmondottak esetleg az új elnök ellenőrzését lehetővé tévő “eszközzé” válhatnak – írta csütörtökön a Novaja Gazeta.

A lapnak Mogiljevics ügyvédje, Alekszandr Pogoncsenkov úgy nyilatkozott, hogy megbízója őrizetbe vételét sokan kihasználhatják, főleg olyanok, akik Ukrajnában gázzal foglalkoznak.

Gáz lehet

Az ügyvéd szerint Mogiljevicsnek nincs köze a gázhoz, de személye az őrizetbe vétel nyomán különféle játszmákban jól felhasználható. Pogoncsenkov emellett felhívta a figyelmet egy egybeesésre: Moszkvába készül Julija Timosenko ukrán kormányfő, aki már egyértelműen értésre adta, hogy a gázügyletekben meg akar szabadulni a közvetítőktől.

A közvetítőként számon tartott RosUkrEnergónál hangsúlyozták a lapnak, hogy a céghez Mogiljevicsnek nincs és nem is volt köze. A vállalat vezetéséhez közel álló, nevük mellőzését kérő források azonban rámutattak, hogy a férfi őrizetbe vételét felhasználhatják a gázszállítások feletti ellenőrzés mai sémájának megbontására, s hogy ennek érdekében nem csupán Ukrajnában ténykednek sokan, hanem az orosz gáztársaságoknál is vannak erők, amelyek érdekeltek a gázegyüttműködés átalakításában.

Rendet akarnak

Az orosz kormány egyik volt tanácsadója, aki neve mellőzését kérte, úgy vélekedett: Mogiljevics őrizetbe vétele azzal is összefüggésben állhat, hogy a közelgő elnökválasztás előtt meg akarják tisztítani a terepet az ilyen személyiségektől. Az őrizetbe vételre vonatkozó döntést az illető szerint legfelsőbb szinten hozták meg.

A cél, hogy a hatalomátadás idejére ne maradjon semmi kompromittáló, s hogy a Nyugatnak ne legyen indoka a részletekkel foglalkozni, vagy netán vizsgálódni az orosz gázszállítások stratégiailag fontos területén.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nyíregyháza, 2016. december 27.
Vásárlók egy telekommunikációs üzletben a karácsony utáni leárazás idején Nyíregyháza egyik bevásárlóközpontjában 2016. december 27-én. Az ünnep után megkezdődött az üzletekben a hagyományos év végi leértékelés.
MTI Fotó: Balázs Attila

Jobban élünk, mint tíz éve

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.