Nagyvilág

Oroszországban bujkál Milosevics özvegye?

Az orosz hatóságok december végén menedéket adtak Slobodan Milosevic volt jugoszláv államfő özvegyének, Mira Markovicnak és fiának, Markónak - írta csütörtökön a Blic című belgrádi napilap.

Az újság nem közölte, hogy értesülése milyen forrásból származik. Korábbi médiajelentések szerint Milosevic évek óta Moszkvában élő testvére, Borislav mozgósította egykori jó kapcsolatait az orosz biztonsági szolgálatoknál, hogy sógornője és unokaöccse garantáltan biztonságban legyen Oroszországban. Állítólag Borislav Milosevic, a volt moszkvai jugoszláv nagykövet készítette elő Tomislav Nikolic nacionalista szerb elnökjelölt pár nappal ezelőtti oroszországi látogatását is.

A szerb hatóságok tavaly adtak ki újabb nemzetközi elfogatóparancsot Mira Markovic és Marko Milosevic ellen. Azzal gyanúsítják őket, hogy az 1990-es évek második felében egy cigarettacsempész-hálózat élén álltak, és több tízmillió euróval megkárosították a szerb államot. Markovic 2003 februárjában, még azelőtt távozott Moszkvába, hogy lejárt volna a parlamenti képviselőket megillető mentelmi joga.

Előzőleg hivatali visszaélés miatt vádat emeltek ellene. Fia már jóval korábban, alig egy nappal a 2000. októberi politikai fordulat után Moszkvába menekült. Az ifjabb Milosevic ellen nyolc éve bírósági eljárás folyik Pozarevacban, ahol több ellenzékit is összeveretett. Szerbia hajdani „első asszonya” az egykor befolyásos Jugoszláv Egyesült Baloldal (JUL) nevű neokommunista pártot vezette.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik