Nagyvilág

Nagy fölénnyel győzne Medvegyev

Az oroszországi elnökválasztáson a választók 74,8 százaléka adja szavazatát Dmitrij Medvegyevre, ugyanakkor többségük még mindig Vlagyimir Putyinban bízik leginkább - derült ki a VCIOM állami közvélemény-kutató intézet felmérésből.

A felmérés szerint Gennagyij Zjuganov, az Oroszországi Föderáció Kommunista Pártjának elnöke a szavazatok 12,8, Vlagyimir Zsirinovszkij, a nacionalistának tekintett Oroszországi Liberális-Demokrata Párt vezetője 11,5, Andrej Bogdanov, az Oroszországi Demokrata Párt vezetője 0,9 százalékára számíthat.

Az orosz választók ugyanakkor továbbra is Vlagyimir Putyin jelenlegi elnökben bíznak meg leginkább. Valerij Fjodorov, a VCIOM igazgatója elmondta: Medvegyevet első sorban Putyin jelöltjeként, a putyini csapat tagjaként, utódként fogadják el. Vagyis Putyin ajánlása alapján szavaznak majd rá, de lassan kezdik megismerni és kialakulóban van saját arculata, amely elsősorban kedvező vonásokból áll. A megkérdezettek 72-74 százalék tartja intelligensnek, korrektnek, okosnak, energikusnak, kezdeményezőnek, kompetens politikusnak és vezető egyéniségnek. Míg az ellenkező véleményt vallók aránya 3-7 százalék, és 62 százalék szerint törődik az ország jólétével.

Választóinak tábora olyan nagy, hogy nehéz rétegeket kiemelni belőle, de elmondható, hogy lényegében azok szavaznak március 2-án Medvegyevre, akik a 2004-es elnökválasztáson Putyinra szavaztak – mondta Fjodorov. Zsirinovszkijra elsősorban fiatal férfiak, Zjuganovra nyugdíjas, vagy nyugdíj előtti korban lévő, középfokú végzettséggel rendelkezők szavaznak majd várhatóan.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik