Nagyvilág

Bukás volt a libanoni háború

Izrael 2006-ban a libanoni Hezbollah ellen folytatott háborúja „nagy és súlyos” bukás volt – állapította meg az izraeli kormány által az ügy kivizsgálására felállított bizottság. A lesújtó jelentés ellenére Ehud Olmert miniszterelnök nem mond le posztjáról.

A vizsgálóbizottság jelentése szerint a katonai és politikai vezetőknek nem volt világos stratégiájuk, a libanoni szárazföldi hadműveletek minden előzetes megfontolás nélkül történtek – írja a BBC. A konfliktusban mintegy ezer libanoni, nagyrészt civilek, és 160 izraeli vesztette életét.

A jelentés szerint Izrael számára két lehetőség állt fenn: egy gyors, erős offenzíva a Hezbollah ellen, vagy egy megfontolt szárazföldi hadművelet. A katonai vezetők azonban nem döntöttek egyik forgatókönyv mellett sem, és úgy indultak háborúba, hogy nem volt tervük a háborút követő időszakra sem.

A vizsgálóbizottság szerint a politikai és katonai vezetés gondolkodásmódjában „szisztematikus és jelentős” változásokra van szükség, e nélkül ugyanis nem lesz képes arra, hogy szembenézzen a jövőbeli kihívásokkal, és fellépjen az agresszorok ellen. A miniszterelnök és a kormány vállalja a felelősséget, és kiigazításokra készül – nyilatkozta az izraeli kabinet szóvivője.

Közben Bejrútban a Hezbollah szóvivője kijelentette, hogy az izraeli kormányjelentés mindenben megegyezik azzal, amit a síita muzulmán katonai vezetők és politikusok korábban hangoztattak. Izrael nem érte el a célját, és teljes katonai vereséget szenvedett a Hezbollahtól – jelentette ki a szóvivő.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik