Nagyvilág

Zöld utat adtak a franciák az EU-szerződésnek

A francia nemzetgyűlés után a szenátus is megszavazta szerdára virradóra az alkotmánymódosítást, amelyre azért van szükség, hogy a parlament népszavazás nélkül is jóváhagyhassa az Európai Unió reformszerződését.

A nemzetgyűlési és szenátusi voksolás után az alkotmánymódosításról szóló törvénytervezet végleges szövegét február 4-én a két ház együttes ülésén jelen lévő képviselők háromötödének kell majd elfogadnia. Ezt követően várhatóan február 7-én kerülhet sor a lisszaboni szerződés parlamenti ratifikálására Franciaországban.

A két héttel ezelőtti nemzetgyűlési szavazáshoz hasonlóan a kormánypárti képviselők megszavazták a tervezetet, az ellenzéki kommunisták ellene szavaztak, míg a szintén ellenzéki szocialisták többsége tartózkodott vagy nemmel voksolt.

Az ellenzék azt kifogásolta, hogy Nicolas Sarkozy államfő az Európai Unió Lisszabonban jóváhagyott reformszerződését a parlamenttel akarja ratifikáltatni és ezért alkotmánymódosítást kezdeményezett, miközben Franciaország a korábbi, elvetélt európai alkotmányos szerződést 2005-ben népszavazáson elutasította. Az ellenzék szerint a köztársasági elnök azért nem akar referendumot az új európai szerződésről, mert attól tart, hogy az a 2005-öshöz hasonló eredménnyel járna.

A francia Szocialista Párt ugyanakkor a reformszerződés ratifikációja mellett foglalt állást, de elvi megfontolásból a népszavazáson történő elfogadást támogatja. Az alkotmánymódosítást, majd a lisszaboni szerződés ratifikációját várhatóan az ellenzéki megosztottság ellenére is megszavazza mindkét ház, mert a kormányzó jobbközép Népi Mozgalom Uniója (UMP) jelentős többséggel rendelkezik a francia parlamentben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik