Nagyvilág

Megbénították Párizst a taxisok

A taxisok országos szövetségének (FNAT) felhívására több ezer taxis sztrájkol és bénítja meg a közlekedést Franciaországban, így tiltakozva az ellen, hogy a kormány liberalizálni kívánja a jelenleg szigorúan szabályozott francia taxipiacot. A taxisok csak a reggeli és esti csúcsforgalom alatt dolgoznak, de a telefonos rendelés egész nap szünetel.

Több kilométeres dugók alakultak ki a francia nagyvárosokban, Párizs mellett Marseille-ben, Toulouse-ban, Rennes-ben, Nantes-ban és Strasbourgban a taxisok tiltakozó megmozdulása miatt, akik járműveikkel felsorakozva akadályozzák a közlekedést országszerte.


Több ezer taxis tiltakozik (fotó:MTI)

Több ezer taxis tiltakozik (fotó:MTI)

A sofőrök az ellen tiltakoznak, hogy a Nicolas Sarkozy államfőnek múlt héten átnyújtott Attali-jelentés alapján – amely az ország modernizálásához szükséges 316 liberális javaslatot tartalmazza – a kormány meg kívánja szüntetni a taxik „numerus claususát”. Franciaországban ugyanis jelenleg alig 47 ezer taxi létezik, ebből 16 ezer Párizsban, Lyonban pedig csak 1300: minden 142 lakosra jut egy autó, amely a nyolcvan évvel ezelőttinél rosszabb arány.

Ennek oka, hogy Franciaország törvényben szabályozza a kiadható, illetve megvásárolható taxiengedélyek számát, amelyek költsége nagyon magas: városonként 140 ezer és 200 ezer euró között (36 és 52 millió forint között) mozog. A tiltakozók viszont úgy érzik, hogy a piac liberalizálásával engedélyük egyik napról a másikra értékét vesztené.

Az Attali-jelentés a taxik számának növeléséhez azt javasolja, hogy a 2007 végéig benyújtott kérelmek alapján a kormány két évig ingyen osszon taxiengedélyeket, és a jelenlegi 16 ezerről 50-60 ezerre emelje Párizsban és környékén az autók számát.

Tüntető taxisofőrök zárják le a Place de la Republique-et (fotó:MTI)

Tüntető taxisofőrök zárják le a Place de la Republique-et (fotó:MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik