Nagyvilág

Néhány nap múlva független lehet Koszovó

A szerbiai elnökválasztás kimenetelétől függően akár már február első hetében kikiálthatja függetlenségét a Szerbiától elszakadni vágyó Koszovó.

Nyugati diplomaták szerint az időzítés azon múlik, hogy a szerbek a nyugatbarát liberális Boris Tadics jelenlegi elnököt, vagy az oroszbarát nacionalista Tomislav Nikolicsot választják államfővé. Nikolics győzelme esetén az Egyesült Államok és az Európai Unió a függetlenedési nyilatkozat mielőbbi aláírását fogja támogatni.

Abban az esetben, ha Tadics marad hatalomban, az unió tovább halogathatja Koszovó státuszának rendezését annak érdekében, hogy szorosabb együttműködést alakíthasson ki Szerbiával – írja a Financial Times. Tadics győzelme esetén a függetlenség kikiáltása február végéig, vagy akár március elejéig is elhúzódhat.

Nikolics és Tadics között szoros versenyre lehet számítani, az első fordulóban Nikolics a szavazatok 40 százalékát, Tadics a voksok 35 százalékát szerezte meg. Az unióban sokan arra számítanak, hogy Koszovó függetlenségének elismerésére három hullámban kerül majd sor.

A függetlenség kikiáltásának napján mintegy tíz állam, köztük Franciaország és Németország ismeri majd el, rövid időn belül újabb tíz, a maradék pedig jóval később lesz majd csak hajlandó elfogadni a független Koszovót.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik