Nagyvilág

Futni hagyná a szaúdiakat a brit hírszerzés

A brit hírszerzés főnöke figyelmezette a kormány tagjait, hogy amennyiben kitartanak a magas rangú szaúdi személyek megvesztegetési ügye mellett és vádat emeltek ellenük, az súlyos következményekkel járhat Nagy-Britanniára nézve. Rijád ugyanis létfontosságú, a nemzetközi terrorizmussal kapcsolatos információkat tarthat vissza.

Az illetékes brit hivatal (Serious Fraud Office) tavaly decemberben fejezte be a vizsgálatot a British Aerospace (BAE) által elkülönített, 118,9 millió dolláros alap ügyében, amelyből állítólag szaúdi kormánytisztviselőknek különböző előnyöket biztosítottak a fegyvereladások megkönnyítése céljából – emlékeztet az Associated Press (AP) tudósításában. A vádakat valamennyi érintett tagadja.

Az MI6 brit hírszerző szolgálat szerint Szaúd-Arábia valószínűleg véget vet a Londonnal való információcserének, amennyiben a brit igazságügyi szervek mégis folytatnák a nyomozást.

„Minden érintett ügynökség tisztában van a szaúdi-brit együttműködés fontosságával a terrorizmus elleni harcban. Az együttműködés megszakadása potenciálisan brit állampolgárok életébe is kerülhetne” – idézte az AP Peter Goldsmith volt főügyészt. Hasonlóképpen nyilatkozott John Scarlett, az MI6 igazgatója is. A decemberi vizsgálat lezárását követően Rijád egy 8,7 milliárd dolláros üzletet kötött Londonnal 72, a BAE által gyártott Eurofighter Typhoon vadászgép beszerzésére – tette hozzá a tudósítás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik