Nagyvilág

Éhségsztrájkot kezdett a börtönben Hodorkovszkij

Éhségsztrájkot kezdett az egykori Yukos (Jukosz) olajbirodalom börtönben lévő tulajdonosa, Mihail Hodorkovszkij, a konszern volt alelnökének, a HIV-fertőzött Vaszilij Alekszanjan kezelése érdekében.

Hodorkovszkij honlapján az olvasható, hogy megmenthetné Alekszanjan életét, de ehhez olyan bűncselekményeket kellene beismernie, amelyeket nem követett el, és beismerésével megpecsételné állítólagos tettestársai sorsát. Ha viszont tovább várja, hogy a független orosz bíróság elé kerüljön az ügye, halálra ítéli Alekszanjant. A honlap szerint azért kezdett Hodorkovszkij éhségsztrájkba, mert nem tud dönteni e dilemmában.

A Jurij Csajka legfőbb ügyésznek címzett közleményben Hodorkovszkij rámutat, hogy Alekszanjan ügyében évek óta próbálnak a hatóságok bizonyítékokat szerezni soha nem létezett bűncselekményekre, egyebek között fenyegetésekkel és tanúk elleni büntetőeljárások indításával. A fenyegetések egy részét be is váltották, a fabrikált ügyek folytán emberek kerültek börtönbe, eddig azonban nem volt példa arra, hogy egy ártatlan tanú élete került volna veszélybe – írta Hodorkovszkij.

Alekszanjan ügyében szerdán is volt zárt tárgyalás: a vádlottat a bíróságra szállították, elmondása szerint akarata ellenére. Az Eho Moszkvi rádió helyszínen lévő tudósítója szerint Alekszanjan láthatóan rossz állapotban van.

Alekszanjan kórházi kezelésének ügyében az emberi jogi ombudsman is az ügyészséghez, illetve a büntetésvégrehajtási szervekhez fordult, de mint szerdán elmondta, a válaszokat több hete várja. A büntetésvégrehajtási intézmények csitai parancsnokságának vezetője viszont azt közölte, hogy Hodorkovszkijt megbüntethetik a táplálkozás megtagadásáért, mivel ez fegyelmi szabályokat sért.

Hodorkovszkijt 2005-ben ítélték 9 évi szabadságvesztésre egyebek között pénzmosás vádjával, de ezt az ítéletet később 8 évre csökkentették.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik