Külföld

Vízbefojtással vallattak az amerikaiak

admin
admin

2008. 01. 29. 09:01

Amerikai tisztek vízbefojtásos vallatási technikát alkalmaztak terroristagyanús foglyokkal szemben – ismerte be John Negroponte, az Egyesült Államok volt hírszerző főnöke.

Az egykori nemzeti hírszerzési igazgató, jelenleg külügyminiszter-helyettes közölte, hogy az Egyesült Államok már nem alkalmaz ilyen technikát. A Bush-kormány mindeddig nem volt hajlandó beismerni, hogy a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) tisztjei ezzel a kínzásnak minősülő módszerrel próbáltak szóra bírni foglyokat.

George Bush tavaly októberben tagadta azt a sajtóértesülést, hogy az amerikai hatóságok kínozták a terroristagyanús foglyokat. „Ez a kormány nem kínoz embereket (…) betartjuk az amerikai törvényeket és nemzetközi kötelezettségeinket” – mondta. Negroponte egy interjúban úgy fogalmazott, hogy „lépéseket tettünk a kihallgatások ügyében, például a vízbefojtásos technika több év óta nincs használatban”.

A szenátusban szerdán hallgatják meg Michael Mukasey igazságügy-minisztert a különböző kihallgatási módszerek törvényességéről. Ha Mukasey elismerné, hogy a szóban forgó módszer kínzás, amelyet az amerikai és a nemzetközi jog is tilt, akkor vádemelés fenyegetné a vallatásokat vezető CIA-ügynököket és valószínűleg a felderítő szervezet felsőbb vezetését is, amely vélhetően tudott a módszer használatáról.

Egy volt CIA-tiszt, aki öt éve közreműködött Abu Zubajda al-Kaida-vezető elfogásában és kihallgatásában, tavaly decemberben az ABC televízióban váratlan nyilatkozatot tett: szükség volt a terrorista vízbefojtást szimuláló technikával történő megtörésére. Ennek a több évszázad óta ismert vallatási módszernek az a lényege, hogy a lekötözött rab fejére vászonzsákot húznak, és vízzel locsolják. A fogolynak a víz belélegzésével hamarosan olyan érzete támad, mintha vízbe fojtanák.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Mentőkhöz menekült az elkószált 14 éves kutya

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.