Nagyvilág

Az olasz államfő „gondolkodási időt” adott magának

Folytatódik a patthelyzet Olaszországban Prodi múlt hét csütörtöki lemondása után. Giorgio Napolitano olasz köztársasági elnöktől keddre vártak választ, hogy kiírja-e az új parlamenti választásokat, vagy átmeneti kormányzásra kér fel valakit. Az államfő azonban gondolkodási időt adott magának .

Az államfő kedden különböző politikai delegációkkal konzultált, majd bejelentette, hogy mivel döntését alaposan meg akarja fontolni, figyelembe véve a helyzet „bonyolult és nehéz” voltát, amelyet „az ország politikai térképének darabokra hullása” okozott, további “gondolkodási időt” ad magának. Napolitano arról nem nyilatkozott, hogy ez a gondolkodási idő meddig tart.

Romano Prodi olasz kormányfő múlt csütörtökön kényszerült lemondásra, miután elvesztette a bizalmi szavazást a szenátusban.

Berlusconi továbbra is előrehozott választást követel

Korábbi állásfoglalásának megfelelően ismét előre hozott választásokat követelt az olasz kormányválság megoldásaként Silvio Berlusconi volt kormányfő. „Úgy véljük, nincs más megoldás, mint visszatérni az urnákhoz, hogy amilyen gyorsan csak lehet, működőképes kormánya legyen az országnak” – nyilatkozta a köztársasági elnökkel folytatott konzultációja után távozóban Berlusconi.

Berlusconi mellett sorakozott fel az eddig mindkét megoldást elfogadó Pier Ferdinando Casini, a Kereszténydemokrata Centrumunió (UDC) Jeruzsálemben tartózkodó vezetője, aki úgy vélekedett: egy átmeneti kormány csak „időpazarlás”

Az átmeneti kormány mellett érvelt a Demokrata Párt

A legnagyobb balközép párt, a Demokrata Párt (PD) választójogi reformot szorgalmaz, annak végrehajtásáig pedig átmeneti kormány létrehozását. Walter Veltroni, Róma főpolgármestere és egyben a legerősebb PD vezére kedden leszögezte: nem akar 2009 előtt parlamenti választásokat.

Veltroni szerint az előre hozott választás nem szolgálná Olaszország érdekeit, még kuszábbá válna az ország belpolitikai helyzete. A törvényhozásban tovább emelkedne a parlamenti frakciók száma, és olyan pártok között alakulna ki versengés, amelyeknek jelenleg nincs világos választási programjuk. Ezért – mint fogalmazott – egy mai választás a holnap instabilitását jelentené.

Sokan a jelenlegi rendszert teszik felelőssé Olaszország krónikus politikai instabilitásáért, mivel aránytalanul nagy súlyt ad a kis pártoknak az egyes kormánykoalíciókban. Berlusconi ezzel szemben úgy érvelt: Prodi a képviselőházban „világos többséget” tudott szerezni ennek a választási törvénynek a hatálya alatt, és a szenátusban is elnyerte a többségi támogatást, nincs tehát szükség a jogszabály módosítására. Napolitano korábban többször állást foglalt egy átmeneti kormány mellett, de hozzátette azt is, hogy ez Berlusconi egyetértése nélkül nem járható út.

Közelmúltbeli felmérések szerint a jobboldal a szavazatok 54,5-56, míg a baloldal 44-45 százalékára számíthat előre hozott választások esetén.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik