Nagyvilág

Moszkva: pusztító következményei lehetnek Koszovó elismerésének

Oroszország „megfelelő" választ fog adni arra, ha a Nyugat az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozata nélkül elismeri Koszovó dél-szerbiai tartomány függetlenségét - közölte kedden Moszkvában az orosz külügyi szóvivő.

„Feltételezzük, hogy partnereink tudatában vannak annak, milyen pusztító következményei lesznek egy egyoldalú eljárásmódnak” – fogalmazott Mihail Kaminyin, hozzáfűzve, hogy a kulisszák mögött szemmel láthatóan nyomást gyakorolnak Ban Ki Mun ENSZ-főtitkárra.

Oroszország reméli, hogy a Nyugat nem szánja el magát olyan lépésre, amely „romboló, precedensérvényű hatással lesz a nemzetközi kapcsolatok rendszerére” – közölte.

A koszovói albán vezetők előreláthatólag a jövő hónapban kikiáltják a névleg még Szerbiához tartozó tartomány önállóságát, amelyet a várakozások szerint az Egyesült Államok és az Európai Unió számos tagállama – köztük Nagy-Britannia és Franciaország – el fog ismerni. A huszonhetek emellett arra készülnek, hogy átveszik az ENSZ-től Koszovó irányítását, 1800 fős rendőri erőt és igazgatási szakembereket küldenek a túlnyomórészt albánok lakta kétmilliós Koszovóba.

Kedden Szergej Mironovval, az orosz parlament felsőházának elnökével Moszkvában tárgyalt Tomislav Nikolics szerb ultranacionalista ellenzéki politikus, a szerbiai elnökválasztás első fordulójának győztese. Boris Tadics szerb elnök – aki Nikolics ellenfele lesz a szerbiai államfőválasztás vasárnapi második fordulójában – nemrég szintén Moszkvában járt; akkor átfogó energiaügyi megállapodásokat írtak alá az orosz féllel.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik