Nagyvilág

Megalakulhat az új magyar párt Romániában

A bukaresti törvényszék kedden jóváhagyta a Magyar Polgári Párt (MPP) bejegyzési kérelmét, miután a legutóbbi, január 24-i tárgyaláson a bíró elhalasztotta a döntés kihirdetését.

A törvényszék határozata nem végleges. Mint Gazda Zoltán, az MPP sepsiszéki szervezetének elnöke az MTI-nek elmondta, az ügyész a döntés írásbeli kikézbesítésétől számított öt napon belül fellebbezhet. Erre van esély – tette hozzá -, mert az ügyész eddig ellenezte a párt magyar megnevezését. A pártot a Szász Jenő vezette Magyar Polgári Szövetség (MPSZ) alapította, amely korábban nyíltan vallotta, hogy a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) alternatívájaként akarja létrehozni ezt az alakulatot. Gazda Zoltán azonban vallja, hogy le kell ülni tárgyalni az RMDSZ-szel. “Közösen kell újrafogalmaznunk a romániai magyar érdekképviseletet és a romániai magyar közéletet” – mondta.

A tavasszal esedékes önkormányzati választásokon szabadon versenyezhet egymással az RMDSZ és az MPP – mondta Gazda Zoltán, aki szerint azonban a kritikus helyeken előválasztás révén kellene majd eldönteni, hogy a két szervezet jelöltjei közül melyik a jobb. Úgy véli, az új párt megalakulása nem osztja meg az erdélyi magyarságot. Ami azonban a parlamenti választásokat illeti – tette hozzá -, ha nem születik mindkét fél számára elfogadható megállapodás, egyiknek sem lesz esélye, hogy “labdába rúgjon”.

Markó Béla, az RMDSZ elnöke keddi sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: nehéz olyan párttal együttműködni, amely éppen azért jött létre, hogy az RMDSZ-szel szemben alternatívát nyújtson. Leszögezte: a továbbiakban is az RMDSZ-en múlik, hogy győzni fog-e vagy sem, és nem másoktól.

Kelemen Hunor, az RMDSZ ügyvezető elnöke az MTI-nek elmondta: az MPP megalakulásában jelentős segítséget nyújtott Traian Basescu államfő, akinek Szász Jenőhöz fűződő kapcsolata közismerten jó. A román államfőnek most már van egy magyar pártja is – fűzte hozzá.

Kelemen Hunor szerint le lehet ülni tárgyalni majd e párttal, de magával Szász Jenővel nehéz lesz párbeszédet folytatni. Eddigi nyilatkozataiból ugyanis nem az derül ki – mondta -, hogy a parlamenti választásokat illetően közös listában gondolkodna. Egyelőre nem lehet tudni azt sem, hogy ezt a pártot a jövőben ki fogja valóban vezetni, a párton belül is vannak olyan vélemények, miszerint nem Szász Jenőnek kellene – mondta az RMDSZ ügyvezető elnöke.

Emlékeztetett arra, hogy az MPP programjából hiányzik az autonómia, s a pártnak tisztáznia kell jövőbeni viszonyát a román államfővel. “E pillanatban nem lehet tudni igazán, hogy kivel is kellene leülni tárgyalni, Szász Jenővel, Tőkés Lászlóval, Szilágyi Zsolttal vagy esetleg Orbán Viktorral” – mondta Kelemen Hunor.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik