Külföld

Már a falnak is füle van Angliában

admin
admin

2008. 01. 29. 12:31

Egy jelenés szerint könnyen elveszítheti Anglia minden polgára privát szférája intimitását, annak tükrében, hogy jelenleg a különböző helyi hatóságok mintegy ezer lehallgatást végeznek naponta.

Csak példaként említve 653 olyan helyi kormányzati épület van, amely felszerelt olyan technikával, amelyen figyelni tudja a telefonhívásokat és az e-maileket. Így, ha egy lakos valamilyen bűncselekmény gyanújába keveredik, legyen az illegális szemétlerakás, segélycsalás vagy egyéb ügy, a helyi szervek egyre szofisztikáltabb módszerekkel kezdik üldözni – írta cikkében a Daily Telegraph.

A probléma az, hogy ennek kapcsán egyre több olyan esetben is alkalmaznak ilyen módszereket, amelyeknél ez egyáltalán nem indokolt, ezzel mintegy rutineljárássá téve az emberek kommunikációjának ellenőrzését.

Michael Parker – aki az egyik olyan szervezet vezetője, amely ellenzi, hogy Angliában is bevezessék a személyi igazolványt – úgy véli, a kormány és a helyi autoritások is egyre több és több információt próbálnak szerezni polgáraikról, hogy könnyebben felügyelhessék őket.

A jelentés szerint, csak 2006 első kilenc hónapjában, közel 254 ezer engedélyt kértek lehallgatásokhoz az állami szervek, és többségében meg is kapták azt. Ebben a periódusban például 122 különböző helyi hatóság folyamodott engedélyért, hogy megfigyelhessen embereket.

Rádasul a helyi tisztségviselők, mint a cikk írja, könnyű kézzel osztják az ilyen engedélyeket, míg a „profi” hírszerzőknek pontos és szigorú engedélyezési procedúrán kell átesniük ugyanehhez.

Eric Pickles, egy konzervatív párti helyi szóvivő megjegyezte, egész egyszerűen nevetséges, hogy illegális szemetelőket és hasonló súlyú elkövetőket hallgassanak le.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

2871252 06/13/2016 US soldiers during a stop of the US armed forces in Riga in the course of the Dragoon Ride II of the Saber Strike-2016 international exercise. Taisija Voroncova/Sputnik
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.