Nagyvilág

Már a falnak is füle van Angliában

Egy jelenés szerint könnyen elveszítheti Anglia minden polgára privát szférája intimitását, annak tükrében, hogy jelenleg a különböző helyi hatóságok mintegy ezer lehallgatást végeznek naponta.

Csak példaként említve 653 olyan helyi kormányzati épület van, amely felszerelt olyan technikával, amelyen figyelni tudja a telefonhívásokat és az e-maileket. Így, ha egy lakos valamilyen bűncselekmény gyanújába keveredik, legyen az illegális szemétlerakás, segélycsalás vagy egyéb ügy, a helyi szervek egyre szofisztikáltabb módszerekkel kezdik üldözni – írta cikkében a Daily Telegraph.

A probléma az, hogy ennek kapcsán egyre több olyan esetben is alkalmaznak ilyen módszereket, amelyeknél ez egyáltalán nem indokolt, ezzel mintegy rutineljárássá téve az emberek kommunikációjának ellenőrzését.

Michael Parker – aki az egyik olyan szervezet vezetője, amely ellenzi, hogy Angliában is bevezessék a személyi igazolványt – úgy véli, a kormány és a helyi autoritások is egyre több és több információt próbálnak szerezni polgáraikról, hogy könnyebben felügyelhessék őket.

A jelentés szerint, csak 2006 első kilenc hónapjában, közel 254 ezer engedélyt kértek lehallgatásokhoz az állami szervek, és többségében meg is kapták azt. Ebben a periódusban például 122 különböző helyi hatóság folyamodott engedélyért, hogy megfigyelhessen embereket.

Rádasul a helyi tisztségviselők, mint a cikk írja, könnyű kézzel osztják az ilyen engedélyeket, míg a „profi” hírszerzőknek pontos és szigorú engedélyezési procedúrán kell átesniük ugyanehhez.

Eric Pickles, egy konzervatív párti helyi szóvivő megjegyezte, egész egyszerűen nevetséges, hogy illegális szemetelőket és hasonló súlyú elkövetőket hallgassanak le.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik