Nagyvilág

Kenya-ügyben az ENSZ együttműködne az Afrikai Unióval

"Elfogadhatatlannak" minősítette a kenyai helyzetet kedden a Ruandában tárgyaló Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár, és kifejezte "mélységes aggodalmát" a nem szűnő erőszak miatt, amely egy hónap alatt ezernél több ember halálát okozta Kenyában.

„Igen nagy figyelemmel kísérem a helyzetet – mondta kigali sajtóértekezletén, miután tárgyalt Paul Kagame ruandai államfővel, Mwai Kibaki újjáválasztott kenyai elnökkel és Raila Odinga ellenzéki vezérrel.

Ban Ki Mun beszélt elődjével, Kofi Annannal is, aki az Afrikai Unió (AU) megbízásából közvetít a kenyai válságban.

Ban Ki Mun jelezte, hogy meg fogja vitatni a kenyai helyzetet az afrikai vezetőkkel is, akikkel szerdán találkozik Addisz-Abebában. Az etióp fővárosban csütörtökön kezdődik az Afrikai Unió csúcsértekezlete. “Megvizsgáljuk, hogyan működhet együtt az AU és az ENSZ” – mondta a főtitkár a súlyos válság megoldásának reményében.

A kelet-afrikai Kenya, amely a földrész egyik legstabilabb országa volt a múlt év végéig, sok ember halálát követelő krízisen megy át. Az elnökválasztás után etnikai összecsapások robbantak ki, miután Odinga, a luo törzshöz tartozó ellenzéki elnökjelölt azzal vádolta meg ellenfelét, a kikuju Kibakit, hogy csalással szerezte meg a győzelmet. Eddig mintegy 250 ezren kényszerültek elhagyni otthonukat az összecsapások miatt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik