Nagyvilág

Hóviharok sújtják Kínát

Heves hóviharok csaptak le a hét végén Kína keleti és középső vidékeire, s emiatt áramkimaradások keletkeztek. Több százezer ember rekedt a pályaudvarokon a vonatokra várva.

A hó és az ónos eső nehezíti, néhol lehetetlenné is teszi a közlekedést, s több repülőteret, autópályát és vasútvonalat le kellett zárni. Hétfőn egyedül Kuangcsouban (Guangzhou) 170 ezer ember zsúfolódott össze a főpályaudvaron. Pekingben is tömegek várnak vonatra, mert a vidéki dolgozók szeretnének hazatérni a rövidesen beköszöntő kínai újévre.

A meteorológiai előrejelzések a következő napokra sem ígérnek enyhülést, és a központi és keleti tartományok számára vörös vészjelzést adtak ki.

Ven Csia-pao (Wen Jiabao) miniszterelnök felszólította a tartományi hatóságokat, hogy fordítsanak különleges figyelmet az energiaellátásra, és figyelmeztetett, hogy a rendkívüli időjárás megszakíthatja a városok friss élelemmel való ellátását is.

A sanghaji (Shanghai) tőzsde több mint hét százalékot esett az aggodalom miatt, hogy az ötven éve nem látott ítéletidő milyen hatással lehet az egész gazdaságra. A kereskedelmi központban hétfőn már harmadik napja esett a hó.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik