Nagyvilág

Fehéroroszország szeptemberben választ

Aljakszandr Lukasenka fehérorosz államfő hétfőn bejelentette, hogy szeptember végén parlamenti választásokat tartanak és közölte, hogy nyugati megfigyelők is figyelemmel kísérhetik a voksolást.

Az 1994 óta hatalmon lévő elnök vaskézzel irányítja a volt szovjetköztársaságot. A Nyugat azzal vádolja, hogy országában rendszeresen megsértik az alapvető emberi jogokat, és egyetlen, az elnöksége alatt tartott választást sem ismert el demokratikusnak.

A választások legvalószínűbb időpontja szeptember vége. A kampány hivatalosan június végén kezdődik – áll Lukasenka közleményében, amely szerint a választásokat demokratikus módon kell lebonyolítani, és annyi nemzetközi megfigyelőket hívnak meg rá, amennyinek a részvételét a nemzetközi szervezetek szükségesnek látják.

Az Európai Unió és a fehérorosz elnököt “Európa utolsó diktátorának” nevező Egyesült Államok nem ad vízumot azóta, hogy Lukasenkát 2006-ban harmadszor is újraválasztották. Lukasenka az utóbbi időben a kapcsolatok javítását kérte a Nyugattól, az Európai Unió pedig az ellenzékkel kapcsolatos önmérsékletre szólította fel a fehérorosz hatóságokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik