Nagyvilág

Az EU nem küldene segélyt Kenyába

A segélyek beszüntetésével fenyegették meg az Európai Unió tagországainak külügyminiszterei hétfőn Kenyát, ha az országban nem állítják helyre a politikai stabilitást, míg a palesztin hatóság támogatásánál az uniós segítség célzottabbá tételéről, a gazdasági fejlődés előtérbe helyezéséről döntöttek.

Brüsszeli ülésükön az uniós diplomáciai vezetők az erőszak megfékezésére szólították fel a kenyai illetékeseket, ugyanakkor a fegyveres szerveket önmérsékletre is intették.

Az afrikai országban már több mint 800 emberéletet követeltek a zavargások, amelyek azt követően törtek ki, hogy az ellenzék hívei kétségbe vonták Mwai Kibaki elnök decemberi újraválasztását.

A miniszteri közlemény is utal arra, hogy a választásokkal kapcsolatban szabálytalanságokat is jeleztek. Az uniós segélyek leállítása a következő öt évben közel 400 millió eurótól foszthatja meg Nairobit.

A palesztin gazdaság fejlesztésére adnának

Ami a palesztinokat illeti, az EU-miniszterek abban állapodtak meg, hogy az évi mintegy egymilliárd euróra becsült támogatást a jövőben mindenekelőtt olyan célokra folyósítják, amelyek a hosszú távú, tartós gazdasági fejlődést szolgálják.

Az EU tavalyelőtt változtatta meg segélyprogramját, mivel ki akarta hagyni abból a nemzetközi terrorszervezet-listákon is szereplő Hamász mozgalmat, amely a Gázai övezetben hatalomra került. Most az Európai Bizottság javaslatát jóváhagyva döntöttek a rendszer újabb módosítása mellett, hangoztatva, hogy a segítséget továbbra is elsősorban Szalám Fajjád palesztin miniszterelnök kormányának, nem pedig a Hamásznak szánják.

Nem feledkezik meg a humanitárius célokról

A gazdasági célkitűzések előtérbe helyezése nem jelenti azt, hogy Brüsszel megfeledkezik a humanitárius célokról: az EU továbbra is kiemelt részt vállal a fűtőanyag beszerzésének és a humanitárius jellegű ellátásnak a finanszírozásában. Az EU ismét sürgette a palesztin-izraeli békefolyamat folytatását is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik