Nagyvilág

Eltemették Suhartót

Állami pompával, teljes katonai tiszteletadás mellett eltemették hétfőn Suharto volt indonéz államfőt, aki 32 éven át vaskézzel irányította az országot. Az egykori elnök vasárnap hunyt el 86 évesen egy jakartai kórházban, ahol már január eleje óta feküdt.

Suhartót a fővárosból repülőgéppel a közép-jávai Solo királyi városba vitték, majd onnan gépkocsival a közeli Giribangunba, ahol a családi mauzóleumban, 1996-ban elhunyt felesége mellé helyezték örök nyugalomba, díszsortűz hangjai mellett.

Jakartában és Solo körül tízezrek által az utak mentén, hogy egy pillantást vethessenek a volt tábornok halotti menetére. Az exdiktátort sokan az ország nagyralátó korszerűsítőjének tekintették, ugyanakkor élesen bírálták is a kiterjedt korrupció és az emberi jogok súlyos sérelmei – sok százezer ellenzéki megölése vagy bebörtönzése – miatt.

A temetésen jelen volt Susilo Bambang Yudhoyono indonéz elnök, és ott voltak más magas rangú vezetők, köztük a szingapúri miniszterelnök-helyettes és az Egyesült Államok jakartai nagykövete. Ott volt Mahathir Mohamad, a 82 esztendős malajziai exkormányfő is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik