Nagyvilág

Pozsony és Budapest túszai a szlovákiai magyarok

A jelenlegi szlovák kormánykoalíció legalább nyolc évre tervezhet, ez pedig az ellenzékben lévő Magyar Koalíció Pártjának (MKP) radikalizálódásához vezethet egy szlovák ellenzéki politikus szerint.

Frantisek Miklosko, a szintén ellenzéki Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) egyik vezető politikusa szerint a hosszan tartó ellenzéki lét az MKP radikalizálódásához vezethet. Amíg a szociáldemokraták (Smer) alkotják a kormány magját, addig az MKP nem játszhat szerepet a kormányzásban, mert a Smer a Szlovák Nemzeti Párt túsza – mondta az egykori szlovák házelnök egy Budapesten tartott beszélgetésen.

A magyarokat nem tekintik egyenrangúnak

Frantisek Miklosko szerint a magyar-szlovák problémák örök érvényűnek tűnnek, azt kell azonban fő célnak tekinteni, hogy a szlovákok és a magyarok is egyenrangúnak érezhessék magukat Szlovákiában. Ugyanakkor a magyar kisebbség helyzete abból a szempontból sem egyszerű, mert sem Szlovákiában, sem Magyarországon nem kezelik egyenrangú félként őket – vélekedett.

Mint mondta, azt sem lehet látni, hogy a magyarországi politikusok konzultálnak-e a Szlovákiában élő magyarokkal, mielőtt az őket érintő kérdésekben nyilatkoznak. “A magyar kisebbség így Pozsony és Budapest túsza” – jegyezte meg.

Lehetetlen az autonómia

A szlovák politikus hangsúlyozta: nem ért egyet a magyar autonómiatörekvésekkel, amiket szerinte a gyakorlatban azért sem lehet megvalósítani, mert vegyes az etnikai összetétel. Politikailag lehetetlen egy magyar megye létrehozása is – tette hozzá.

A magyar-szlovák viszony azt követően romlott meg, hogy a szlovák parlament tavaly szeptemberben határozatban erősítette meg a II. világháború után született Benes-dekrétumokat, amely többek között a kollektív bűnösség elvét is rögzíti. A határozatot a Magyar Koalíció Pártján kívül a szlovák törvényhozás valamennyi frakciója támogatta.

A szlovák döntés ellen a magyar köztársasági elnök, a kormányfő és a parlamenti pártok is tiltakoztak, az Európa Tanács parlamenti közgyűlésének magyarországi képviselői a testület elé vitték az ügyet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik