Nagyvilág

A franciák már unják Sarkozy médiaszereplését

A franciák 93 százaléka szerint a média túl sokat foglalkozik Nicolas Sarkozy államfő magánéletével. A többség azt szeretné, ha a médiában inkább a vásárlóerő problémájáról és a hajléktalanok helyzetéről lenne szó.

A január 16-17-én ezer francia nagykorú személy megkérdezésével készült felmérés szerint a franciáknak alig egy százaléka gondolja, hogy a köztársasági elnök magánéletéről nem esik elég szó a médiában és négy százalékuk pedig azt, hogy a megillető figyelmet kapja – derül ki a TNS-Sofres közvéleménykutató-intézet felméréséből, amelyet szerdán ismertetett a La Croix című francia katolikus napilap.

Két százaléknak nincs véleménye, míg 93 százalék szerint a média túl sokat foglalkozik Sarkozy szerelmi ügyeivel. Ebben jobb és baloldali szavazók 94 százaléka, a centristáknak pedig 99 százaléka egyetért.

Az államfő közéleti szerepléseiről már jobban megoszlik a politikai táborok véleménye: a megkérdezettek 52 százaléka szerint a média ez utóbbinak is túl sok figyelmet szentel. A baloldali szavazóknál 65, a centristáknál 48, míg a jobboldali választóknál már csak 36 százalékos ez az arány.

Sarkozy legutóbb Egyiptomban romantikázott barátnőjével (fotó: MTI/EPA)

Sarkozy legutóbb Egyiptomban romantikázott barátnőjével (fotó: MTI/EPA)

A közvélemény 41 százaléka szerint a média, még ha sokat is, de objektíven foglalkozik Sarkozyvel. A franciák 37 százaléka viszont úgy gondolja, hogy inkább kedvezően, míg 22 százalékuk szerint inkább kedvezőtlenül kezeli a sajtó az államfőt. A megkérdezettek fele azt szeretné, ha a sajtó általában többet foglalkozna a vásárlóerő problémájával és a hajléktalanok helyzetével.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik