Nagyvilág

Békülnek a görögök és a törökök

Görögország támogatja Törökország európai uniós csatlakozási kérelmét, de Ankarának teljesítenie kell az EU-nak tett vállalásait - jelentette ki Kosztasz Karamanlisz görög miniszterelnök szerdán Ankarában. Görög kormányfő 49 éve nem járt a török fővárosban.

Kosztasz Karamanlisz három napos vizitje viszonzása Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnök 2004-es görögországi útjának.

A tárgyalások után tartott közös sajtótájékoztatón Karamanlisz és Recep Tayyip Erdogan a kétoldalú együttműködés további kiszélesítését – a kereskedelmi, energetikai és turisztikai kapcsolatok még szorosabbra fűzését – ígérte, felemlegetve ugyanakkor a rendezetlen problémákat is, köztük Ciprus kérdését és az Égei-tenger feletti fennhatóság, illetve a konstantinápolyi ortodox patriarchátus státusa körülötti vitát.

“Az Európai Uniónak be kell fogadnia Törökországot, mint teljes jogú tagállamot, miután Törökország teljesítette az EU-val szembeni kötelezettségeit” – mondta Karamanlisz, emlékeztetve arra, hogy Törökországnak kötelessége együttműködni Ciprus megosztottságának megszüntetésében, meg kell nyitnia az Isztambul közelében fekvő, több mint három évtizeddel ezelőtt bezárt görög ortodox papneveldét, és bővítenie kell a kisebbségek jogait.

A NATO-szövetséges, ám egykori rivális Törökország és Görögország viszonya egy évtizede folyamatosan javul, elsősorban gazdasági téren. Görög statisztikai adatok szerint az 1995-ös 200 millió dollárról mostanra 2,8 milliárd dollárra bővült a kétoldalú kereskedelem értéke. A Görögországba irányuló török export értéke 2000 és 2006 között több mint duplájára, 1,3 milliárd euróra emelkedett, Törökországban pedig jelentős beruházóvá lépett elő Görögország, különösen a bankszektorban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik