Nagyvilág

Visszajöhet Berlusconi

Romano Prodi olasz kormányfő bizalmi szavazást kért kedden a parlament mindkét házában, mert egy kis párt kilépése nyomán megszűnt a sokszínű balközép kormánykoalíció szenátusi többsége. A képviselőházban szerdán, a szenátusban csütörtökön voksolhatnak.

Clemente Mastella volt igazságügyi miniszter pártja, a Demokratikus Unió Európáért (UDEUR) megvonta támogatását a Prodi-kormánytól, és előre hozott választások kiírását javasolta. Mastella a múlt héten mondott le igazságügyi miniszteri posztjáról, mert vizsgálat indult ellene és felesége – Campania régió közgyűlésének elnöke – ellen korrupció gyanújával. Akkor még azt mondta, hogy pártja külső támogatást nyújt majd a Prodi-kormánynak, hétfőre azonban meggondolta magát.

Romano Prodi olasz kormányfő beszédet mondott kedden a képviselőházban. Magabiztosan úgy vélekedett, hogy a kormánykoalíció minden bizonnyal sikerrel kiállja a próbát. Szerinte Olaszországnak most mindenekelőtt „folyamatosságra van szüksége”. A választóktól kapott megbízásunk öt évre szól. Aki azt akarja a parlament két házában, hogy ez másként legyen, az vállalja érte a felelősséget – mondta.

A sikereit hangsúlyozta

Hozzátette: természetesen a parlament tagjai megvonhatják a bizalmat a kormánytól, de olyan kormánytól vonnák meg, amely sokat tett a környezetvédelemért, sikereket tud felmutatni a pénzügyek és a gazdaság terén, valamint külpolitikájában is. Eddigi húsz hónapjában azonban még csak megkezdeni volt ideje az utat, amelynek folytatásához kér további bizalmat kormánya számára – hangsúlyozta a balközép kormányfő. A képviselőház várhatólag szerdán szavaz.

A szenátusban nehezebb dolga lesz

Valószínű, hogy a kormány sikerrel veszi az akadályt a parlament alsóházában, mert ott kényelmes többsége van a balközép koalíciónak. A szenátusban azonban nehezebb pillanatok elé néz, hiszen ott a Demokratikus Unió Európáért centrista katolikus párt kilépése nyomán elvesztette többségét. Itt valószínűleg csak csütörtökön szavaznak.

Silvio Berlusconi, a jobboldali ellenzék feje, volt kormányfő szerint választásokat kell tartani tavasszal, mert szavai szerint a jelenlegi balközép kormány láthatólag „a végét járja”. Nem az lenne a kormányfő kötelessége a jelenlegi helyzetben, hogy azonnal felajánlja lemondását? – tette fel a szónoki kérdést kedden Paolo Bonaiuti, Berlusconi szóvivője.

Új kormány is jöhet

Amennyiben bármelyik ház nem szavaz többséget a kormánynak, Giorgio Napolitano elnök egyeztetést kezdeményez a pártok között, és ha egy másik koalíció meg tudja szerezni a többséget, úgy választások nélkül is új kormány alakulhat Olaszországban. Ebben az esetben akár ismét Silvio Berlusconi lehet a kormányfő, ám erre nincs sok esély a Corriere della sera szerint.

Berlusconi mindenesetre bizakodó, véleménye szerint “jó a légkör” egy új koalícióhoz – írja a La Repubblica. A lap szerint Ginafranco Fini, a Nemzeti Szövetség vezetője, egykori külügyminiszter egy újabb Berlusconi-kormány felállítására buzdít.

Amennyiben ez nem sikerülne, úgy új választásokat kell kiírni. Berlusconi szerint tavasszal meg is lehetne tartani a voksolást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik