Nagyvilág

Több tízezren tüntettek az abortusz ellen Washingtonban

A fagyos időjárás ellenére több tízezer abortuszellenes tüntető vonult végig Washington belvárosában kedden a terhesség mesterséges megszakítását alkotmányos joggá tévő 35 évvel ezelőtti bírósági döntés évfordulóján.

Az Élet menete felvonulás részvevői a Fehér Ház előtt húzódó Mall sétányon vonultak el egészen a Legfelsőbb Bíróság épületéig. A bírói testület 1973-ban ezen a napon hozott a híres Roe kontra Wade perben korszakos döntést arról, hogy az amerikai nőknek alkotmányos joguk megszakítani a nem kívánt terhességet.

A tüntetéssel egy időben a Nők Országos Szervezete kisebb ellendemonstrációt tartott. George Bush elnök a Fehér Házban rendezett délutáni rendezvényen mintegy 200 tüntetőt fogadott és biztosította őket támogatásáról.

Bush szerint a magzat önálló személy

Bush azt mondta: bár a bíróság úgy foglalt állást, hogy a magzat még nem önálló személy, a biológia tudománya szerint minden gyerek, már születése előtt különálló személyiség. “A meg nem született gyermek kéz- és lábujjai, dobogó szíve mellett, amelyet az ultrahangos felvételen látni, jelen van az is, amit nem láthatunk, a lélek” – mondta az amerikai elnök.

Az utóbbi 35 évben alig változott a lakosság véleménye, illetve megosztottsága az abortusz kérdésében. A többség alapvetően ellenzi. Az amerikaiak 36 százaléka szerint az abortusznak törvényesnek kell lennie minden vagy szinte minden körülmény között. A népesség 40 százaléka azonban csak néhány kivételes esetben, például az anya életének megmentése érdekében tartja elfogadhatónak, 22 százalék pedig teljesen betiltaná. A kérdés még ma is az amerikai közéletet formáló legfontosabb kérdések egyike: társadalmi, vallási és politikai csoportok vitáznak pro és kontra.

Kevesebb az abortusz Amerikában

A felmérések szerint az abortuszok száma az utóbbi évtizedben jelentős mértékben visszaesett. A legutóbb mért évben, 2005-ben 1,2 millió mesterséges terhesség-megszakítást történt az Egyesült Államokban, ez 25 százalékkal kevesebb az 1990-es évekbeli mutatónál. Míg az 1980-as években még minden harmadik terhes nő szakította meg terhességét, ma már csak minden ötödik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik