Nagyvilág

Románia pajzspárti

Romániai feltételek nélkül támogatja az amerikai rakétavédelmi pajzs európai kiterjesztését Romániára és Bulgáriára, de anélkül, hogy Oroszországot ellenségnek kellene tekinteni - jelentette ki Calin Popescu Tariceanu román miniszterelnök Prágában, miután tárgyalásokat folytatott Mirek Topolánek cseh kormányfővel.

Oroszországnak meg kellene értenie, hogy ilyen projektekben partnere lehet az Európai Uniónak és a NATO-nak. Románia, mint a NATO délkelet-európai kiszögellése érzékeli azokat a veszélyeket, amelyek a szövetségen kívüli területekről érhetik – jegyezte meg Tariceanu, aki kedden hivatalos látogatást tett Csehországban.

A politikus kifejtette: Románia és Bulgária jelenleg csak részben védett az esetleges ellenséges rakétatámadásoktól, ezért úgy véli: mindkét ország érdeke, hogy az amerikai rakétapajzsot kiterjesszék.

Az Egyesült Államok Csehországban radarállomást, míg Lengyelországban rakétabázist szeretne létrehozni, amelyek az amerikai rakétapajzs európai elemeit képeznék. Prágai források szerint ez a kérdés is szerepel a NATO következő csúcstalálkozóján, amelyre áprilisban kerül sor Bukarestben.

Románia a lehető legnagyobb mértékben érdekelt abban, hogy a NATO a délkelet-európai régióban elterülő országok biztonságát is szavatolja – szögezte le Tariceanu.

Prága tavaly májusban kezdett tárgyalásokat Washingtonnal az amerikai radarállomás csehországi létrehozásáról. Míg a kormány támogatja a bázis létrehozását, a cseh lakosság mintegy 70 százaléka ellenzi.

Mirek Topolánek kijelentette, hogy Csehország stratégiai partnernek tekinti Romániát, amellyel minden területen széles körű együttműködésre törekszik. A nap folyamán a két kormányfő gazdasági együttműködésről szóló szerződést is aláírt. Tariceanut látogatása végén Václav Klaus cseh államfő is fogadta.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik