Nagyvilág

Majdnem megbukott Fico

Ismét nem tudta leváltani Robert Fico szlovák kormányfőt a parlament hárompárti ellenzéke.

Nagyjából ugyanaz ismétlődött meg, ami december elején történt. Az ellenzék indítványára a házelnök hétfő este hét órára összehívta a parlamentet. A kedd hajnalig tartó vitában a kormánykoalíció pártjainak képviselői szinte csak a miniszterelnök beszéde alatt tartózkodtak a teremben, az ellenzéki véleményekre nem voltak kíváncsiak.

A házelnök hajnalban határozatképtelenség miatt berekesztette az ülést, amelyet délelőtt 11 órakor folytattak, de a szavazáskor a 150 tagú testület 134 jelenlevő képviselője közül mindössze 55-en szavaztak a bizalom megvonása mellett, 78 koalíciós honatya bizalmat szavazott a kormányfőnek, egy független képviselő pedig tartózkodott.

A magánbiztosítók és a földalap miatt volt a gond

Az ellenzék a Szlovák Földalapnál történt visszaélések, valamint a kormányfő ingatlanügylete, az ellenzék címére elhangzott botrányos kijelentései, az ellenzékkereső kormányzási módszerek elfogadhatatlansága, a magánbiztosítók elleni harca okán indítványozta a bizalom megvonását Robert Ficótól, de erre az adott parlamenti erőviszonyok között semmi esélye nem volt.

Elemzők szerint titkos szavazás esetén valamelyest más arányokkal végződött volna a kísérlet. Csáky Pál, a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) elnöke javasolta is a titkos szavazást, de ezt elvetették.

A nép körében népszerűbb

Robert Fico népszerűségi mutatója a felmérések szerint tartósan 35 százalék körül mozog, pártja, az Irány-Szociáldemokrácia (Smer-SD) pedig egy januári felmérés szerint 43,9 százalékos támogatottságot élvez.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik